Az Advanced Micro Devices (AMD) piacra dobta első Turion márkanevű, kifejezetten kicsi és könnyű noteszgépekbe szánt processzorait. Az új márkával a cég az Intel Centrino nevű notebook-technológiájával kíván versenyre kelni.

A Turion márkanevű lapkák a gyártó 64 bites Athlon 64 processzorainak kifejezetten hordozható számítógépekbe szánt változatai. Az új lapkák jelenleg kisebb teljesítményű változatban kaphatók, mint asztali PC-kbe szánt társaik, ugyanakkor energiatakarékos működésüknek köszönhetően akkumulátoros üzem esetén is hosszú használati időt képesek biztosítani.

A kifejezetten könnyű és vékony laptopokba szánt processzort elsőként többek közt az Acer és a Fujitsu-Siemens egyes noteszgépeiben lehet majd megtalálni. A Turion-lapkák első szériája 1,6, 1,8 és 2 gigahertzes órajelű változatban érhető el különböző méretű gyorsítótárral szerelt változatban, a chipek legolcsóbbikának ára 184 dollár, míg a mostani csúcsmodell 354 dollárba kerül. Az Insight 64 cég egyik elemzője az AMD energiatakarékos mobillapkájának megjelenése kapcsán elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a Turion legalább olyan vagy jobb teljesítményt biztosít majd, mint az Intel Centrino lapkái. Ám az utóbbi cég terméke vélhetően hosszabb használati időt lesz képes biztosítani akkumulátorról, mint a most bejelentett AMD-processzor.  

A noteszgépek piacán jelenleg az Intel a piacvezető 86 százalék körüli részesedéssel, míg az AMD lapkái a laptopok kevesebb mint 9 százalékában találhatók meg. Ez javarészt annak következménye, hogy a cég elsősorban az asztali PC-k és a szerverek piacára koncentrált, s bár kínálatában megtalálhatók voltak notebookokba szánt lapkák is, ezek nagy fogyasztásuk révén nem voltak képesek hosszú mobil használati időt biztosítani.