Ingyenesen elérhető az a magyar fejlesztésű stratégiai játék, mellyel az 1848-as szabadságharc eseményei játszhatók újra. A játékot a fejlesztők eredetileg fizetősnek szánták, ám az Oktatási Minisztérium fantáziát látott a programban és támogatása révén ingyenessé vált a szoftver.

Az 1848-49-es szabadságharc eseményei elevenednek meg abban a magyar fejlesztésű játékprogramban, melynek teljes verziója mától tölthető le a 48.sulinet.hu címről. A hazai Hydrogame által fejlesztett stratégiai játékban újrajátszható a szabadságharc teljes egésze, vagy akár csak egyes hadjáratai is. A program terjesztését az Oktatási Minisztérium vásárolta meg közel 10 millió forintért - ennek jóvoltából lett a játék ingyenesen elérhető.

Forrás: [origo]

Kép a játékból


 A játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, a játékos ezen irányíthatja a hadseregeket. A játékban három nemzet színeiben, 14 féle hadegység fordul elő,  hetven tábornok, képpel és egyedi tulajdonságokkal vezetheti a csapatokat. A történelmi múlttal ellentétben itt választható, hogy a cári csapatok beavatkozzanak-e a küzdelembe, vagy se - ezzel is nehezítve vagy könnyítve 48-as tábornokaink dolgát.

A program fejlesztőinek korábbi nyilatkozata szerint talán még idén elkészül egy, a Rákóczi-szabadságharcot feldolgozó játék, várható továbbá az amerikai függetlenségi háború, a Bocskai-felkelés, továbbá az egyetemes történelem több nagy háborúja, mint például a porosz-osztrák és porosz-francia harcok. A távlati fejlesztési tervek közt szerepel az egyes csaták játszhatósága is - jelenleg még a számítógép futtatja le a csatákat, s számítja ki az egyes seregek erősségéből, moráljából, ellátottságának fokából, hogy ki a győztes.