A Microsoft egy amerikai videojáték-fejlesztői konferencián újabb információkkal szolgált az idei év második felében piacra kerülő, következő generációs Xbox konzolgépéről.

A San Franciscó-i Game Developers Conference-en (GDC) J Allard, a társaság alelnöke új információkkal szolgált a Microsoft új, jelenleg Xenon kódnéven emlegetett következő generációs játékgépéről. A vezető elmondta, az Xbox 2-re készülő játékokat már szélesvásznú (16:9-es) képerányú, nagyfelbontású (HDTV) tévékészülékeken való használatra optimalizálják majd.

J Allard közlése szerint az Xbox 2 esetében a csúcsminőségű grafikai megjelenítés mellett - a konzol körülbelül tízszer olyan gyors processzorral lesz felszerelve, mint a jelenleg elterjedt gépek - jelentős szerep hárul majd az internetes játékfunkciókra is. Online játékra egyébként a jelenleg kapható Xboxszal is mód van, azonban az új modell jelentős újításokat tartalmaz a világhálós funkciók terén. Bevezetésre kerülnek például a játékosok főbb adatait tartalmazó virtuális játékkártyák, melyekből például az adott felhasználó játékbeli fejlettségi szintjét lehet leolvasni, így a világhálón keresztül megmérkőzni kívánó Xbox 2-tulajdonosok egyszerűbben találhatnak majd velük azonos tudású játékpartnert.

Emellett az Xbox 2 online játéktermében piacteret is létrehoznak majd, amelyen például a játékokban használt virtuális pályák, karakterek, autók, térképek, fegyverek, skinek és egyéb tartalmak cserélhetnek gazdát valódi pénzért.További újítás, hogy az új konzol esetében a játékosok nem lesznek rákényszerítve arra, hogy egy adott program használata közben annak háttérzenéjét hallgassák, ezek helyett saját kedvenceiket  helyezhetik a lejátszási listába. J Allard a GDC-n tartott megnyitóbeszédében arra is utalt, hogy az Xbox 2 hardveres paramétereiről a társaság várhatóan a videojáték iparág legrangosabb évi szakkiállításán, a Los Angeles-i E3 Expón hoznak majd nyilvánosságra információkat májusban.

Piaci elemzők várakozásai szerint a Microsoft még idén novemberben piacra dobja majd az új Xbox játékgépet, amellyel előnyre tehet szert konkurenseivel, a Sonyval és a Nintendóval szemben. A Sony február elején egy szakkonferencián mutatta be a Cell nevű speciális processzort, amely a Playstation játékgép harmadik generációs változatában alkalmaz majd. Az IBM és a Toshiba cégekkel közösen fejlesztett új generációs lapja a cég várakozásai szerint a videojátékok piaca mellett a szórakoztatóelektronikai iparágot is forradalmasítani fogja. Az Xbox 2-ben szintén az IBM által kifejlesztett lapkát alkalmaznak majd.