Az Apple cég bejelentette, hogy a két legfőbb következő generációs optikai lemezes technológia közül a Blu-ray formátumot fogja támogatni jövőben megjelenő termékeiben.

Az amerikai számítógépgyártó csatlakozott a jelenlegi DVD-k egyik lehetséges utódjának szánt Blu-ray szabvány mögött álló iparági szövetséghez, mely tagjai közt tudhatja Sony, a Dell, a HP, a Panasonic és a Samsung cégeket.

A jelenlegi, 4,7 gigabájt adat - illetve kétrétegű lemezek esetén ennek dupláját - tárolni képes DVD-kkel szemben az új kéklézeres Blu-ray lemezek 25 és 50 gigabájt kapacitású (kétrétegű) változatban lesznek elérhetők. Egy egyrétegű Blu-ray lemezen több mint 2 órányi nagyfelbontású (HDTV) videoanyag rögzíthető, hagyományos tévé-felbontás esetén pedig akár 13 órányi mozgóképet lehet tárolni rajta, s ezt a lemezformátumot támogatja majd a Sony fejlesztés alatt álló Playstation játékgépének legújabb változata is.

A jelenlegi DVD-ket leváltó következő generációs optikai lemezek közül a HD DVD nevű típus jelenti a Blu-ray legfőbb konkurensét. Bár a Toshiba és az NEC cégek által fejlesztett HD DVD-lemezek csupán 30 gigabájt adat raktározására képesek, a jelenlegi DVD-kkel azonos fizikai lemezstruktúrával rendelkeznek, így az ezeket előállító vállalatok meglévő gyártósoraikat használhatják majd előállításukhoz. Mivel a következő generációs optikai lemezeket támogató első eszközök az idei év vége, a jövő év eleje tájékán piacra kerülnek, a gyártók, filmstúdiók számára stratégiai fontosságú eldönteni, hogy melyik lemezfajtával lesznek majd kompatibilisek a termékei.