Elkallódott kulcscsomók kézre kerítésében segédkezik a drót nélküli lokátor, míg a kikapcsolódást elektronikus orosz rulett és digitális léggitár szolgálja. Cikkünkben high-tech kütyüket mutatunk be.

Gyermekkorunkban legfeljebb egy kulcsra kellett ügyelnünk - az anyukák többsége ugyanis általában gyermeke nyakába akasztja a lakáskulcsot. Később aztán sokak saját lakásra, autóra is szert tesznek, s iroda, nyaraló kulcsát is maguknál kell hogy tartsák, amelyeket persze állandóan keresgélni kell a lakás különböző szegleteiben.

A Wireless key-locator (vezeték nélküli kulcslokátor) minden gondunkat megoldja, hiszen akár négy különböző kulcscsomó megtalálására is beprogramozható. Az eszközt egy egyszerű rádiófrekvenciás adó- és vevőegységgel látták el. A kulcsokra helyezhető különböző színű kulcstartók adják a jelet, és sípolással segítenek például a dohányzóasztalon lévő újsághalmaz alatt heverő slusszkulcs megtalálásában. Vezeték nélküli egységről lévén szó a vevőt bárhová helyezhetjük, a gombok melletti felületre pedig elegánsan felfirkanthatjuk, hogy melyik kapcsoló melyik kulcshoz tartozik: a 40 fontba kerülő eszköz 10 méteres hatótávolságon belül képes detektálni a kulcsokat.

Sms-t küld a gyógyszeres doboz

Elsősorban gyógyszereket rendszeresen szedő emberek vehetik hasznát, de egy téli influenzajárvány idején feledékeny mobiltelefon-tulajdonosoknak is jól jöhet egy új találmány. Forrás: [origo]A SIMpill elnevezésű szerkezet egyáltalán nem játék: egy olyan gyógyszeres dobozka, amely sms-ben figyelmezteti a felhasználót az épp aktuális tabletta bevételének esedékességére.

A miniatűr mobiltelefonnal felszerelt, 16 dollárba kerülő műanyag dobozt  számítógéphez csatlakoztatva, a PC-n keresztül lehet beprogramozni. Az eljárás nagyon egyszerű: a doboz minden felnyitásakor elküld egy sms-t a SIMpill szerverének. Ha a rendszerhez nem érkezik szöveges üzenet - azaz nem nyitottuk ki a dobozt -, akkor a szerver küld egy üzenetet a betegnek, emlékeztető gyanánt. Ha a felhasználó ennek ellenére sem nyitja ki a dobozt, a SIMpill automatikusan értesít egy előzetesen kiválasztott harmadik személyt (orvost, ápolót, családtagot) - szintén mobilon. Az eljárás nagyon jelentősen megkönnyíti a betegek dolgát, hiszen mindig látják, mikor vettek be utoljára gyógyszerüket, vagy hány darab tabletta van még a dobozban.

Valódi léggitározás a játékkesztyűvel

Bemutatónk második szereplője egy száz dolláros gyerekjáték, amellyel valószínűleg a felnőttek is szívesen elszórakoznának. A Hand Band kesztyűket viselve nyugodtan gitározhatunk a levegőben például a Van Halen gitárosának mozdulatait utánozva - senki sem fog nevetni rajtunk, mivel a kesztyűk zenélnek! Az eszköz három hangszerfajta hangját képes utánozni: lehet vele léggitározni, levegőben zongorázni, de akár dobolni is. A kesztyűk mindegyik ujjához más zenei hang tartozik, s bár a  "hangszer" sajnos csak két oktávos hangterjedelmű, ennek ellenére jól el lehet szórakozni vele.

Forrás: [origo]

Hatféle háttérzene is helyet kapott a Hand Bandben, amelyet a szomszédok kímélése érdekében fejhallgatóval is lehet használni. A garnitúra több színben is kapható, a zenélő kesztyűvel elemről nagyjából négy órán át lehet léggitározni, ugyanakkor a speciális ruhadarab kis mérete miatt csupán 8-12 éves korig használható.

EU-konform orosz rulett

A valódi orosz rulett egy igazán életveszélyes "játék". Lényege, hogy egy hatlövetű, forgótáras pisztolyba egyetlen golyót helyeznek, majd dobot megpörgetik. Ezt követően a játékos a halántékához emeli a pisztolyt, majd elsüti - szerencsés esetben a tár egy üres hüvelyénél. Az Asos cég 10 euróba kerülő digitális orosz rulettje ennél kicsit humánusabb: a játékosok  egy ujjukat helyezik a szerkezetbe, majd egy folyamatosan lassuló hangeffektet hallhatnak, az eszköz tetején pedig ledek villognak.

Forrás: [origo]Feszült és idegtépő pillanatok következnek, végül a szerkezet megáll. Bár a pórul járt játékos az orosz rulett szelid változatában nem kap golyót a fejébe, büntetése csekély áramütés az ujjába. Az eszköz természetesen teljesen ártalmatlan és EU-kompatibilis, egyetlen hátránya, hogy pacemakert viselők nem használhatják azt interferencia miatt.

MP3-vécé Ázsiából

Minden bizonnyal Japánról valószínűleg rögtön az Elveszett jelentés című  film jut eszébe a mozirajongók többségének. A film ugyanis remekül példázza, mennyire eltérő a japánok életmódja a miénktől. Egy átlagos európai vagy amerikai állampolgár ha Japánban jár, joggal érzi úgy, hogy egy másik bolygóra tévedt. Ismeretlen feliratok (krikszkrakszok), furcsa mosolygó és "egyforma" emberkék, rejtélyes szerkezetek. Ez utóbbiak legjobb példái az országban szinte egyeduralkodó Toto nevű fürdőszoba-berendezés gyártójának termékei.

Forrás: [origo]

A vállalat által gyártott vécék olyannyira a high-tech kategóriába tartoznak, hogy egy külföldi turistának valószínűleg még a toalett leöblítésével is problémái akadhatnak. A  képen látható panel a gyártó egyik "átlagos"  vécéjének vezérlőpanele,  amely történetesen még MP3 formátumú zenefájlok lejátszására is képes. Nos, melyik lehet az öblítőgomb?

Önmegsemmisítő PC

Minden bizonnyal sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy félresikerült műveletenél, lefagyásnál  vagy váratlan adatvesztés nyomán legszívesebben összetörtük volna személyi számítógépünket.  Nos, a PC megsemmisítését egy speciális eszközzel egyszerűen és automatikusan is elvégezhetjük. PC-önmegsemmisítő néhány fanatikus számítógép-barkácsoló találmánya, amely nem más, mint egy nagy, piros, halálfejjel ellátott kapcsoló.

Forrás: [origo]

Valójában persze nem teszi tönkre a gépet, csak mindenféle mókás hangok és visszaszámlálás kíséretében lekapcsolja azt. A bizarr kikapcsolási procedúrával a felhasználó remekül levezetheti a napi számítógép-használat nyomán felgyülemlett dühöt. Egy fárasztó, lefagyásokkal teli nap után elegendő csak dühösen rácsapni az önmegsemmisítő gombra.

(Computer Panoráma)