Független programozók egy csoportja olyan szoftvert készített, és tett elérhetővé az interneten, amely lehetővé az Apple online zeneboltjában vásárolt fájlokba épített másolásvédelem megkerülését.

A PyMusique nevű alkalmazás elkészítésében egy norvég programozó, Jon Johansen is részt vett. Az internetes körökben "DVD Jon" néven ismert fiatalember 1999-ben 15 évesen vált ismertté,  amikor elkészítette DeCSS nevű szoftverét. Az alkalmazással DVD-filmek gyári másolásvédelmét lehetett kijátszani. A fiatalember elmondása szerint azért készítette a programot, hogy az általa használt, nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alatt is meg tudja nézni legálisan vásárolt DVD-it. Ugyanakkor az interneten is elérhetővé tett DeCSS-re alapozva más programozók később olyan szoftvereket is elkészítettek, amelyek a védett optikai lemezek tartalmát lehet lemásolni.

Hasonló célokra használható a napokban közzétett (azóta elérhetetlenné tett weblapról), letölthető PyMusique alkalmazás is. Segítségével a felhasználók kikapcsolhatják az Apple cég iTunes nevű zeneboltjában legálisan megvásárolt zeneszámokba épített másolásvédelmet, s ezt követően az állományokat korlátlan mennyiségben másolhatják, terjeszthetik. A szoftvert készítő csapat egyik 17 éves tagja úgy nyilatkozott, azért készítették el a PyMusique-ot, hogy a nyílt Linux operációs rendszert futtató számítógépeken is meg lehessen hallgatni az Apple netes zeneboltjában vásárolt zeneszámokat. A program azon képessége, hogy alkalmazásával kijátszható az iTunes másolásvédelme, mindössze a védelmi rendszer jellegéből adódó szükséges rossz - emelte ki a  készítő.

Ennek némileg ellentmondani látszik ugyanakkor az, hogy a másolásvédelem megkerülését biztosító, a kinézetében az Apple iTunes-ra hajazó szoftvert nemcsak Linux, hanem Windows operációs rendszer alá is elérhetővé tették. Ennek nyomán jelentős esély mutatkozik arra, hogy az Apple perbe fogja a PyMusique készítőit, ahogyan pár éve az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is pert indított DVD Jon ellen a DeCSS alkalmazás miatt, bár a fiatalember ügye végül felmentéssel végződött.