Kémfilmbe illő módon fogták el a magyar hackert

2005.03.21. 13:05

Kémregénybe illő módon, két külföldön lezajlott konspiratív találkozón, illetve újsághirdetésen keresztül kereste egymással a kapcsolatot a Svédországban letartóztatott magyar hacker, illetve az Ericsson és a svéd titkosszolgálat.

Az Ericssonnál akart munkát kapni az a magyar hacker, aki 2002 óta többször behatolt a svéd távközlési vállalat belső rendszerébe. A 26 éves fiatalember nem látott jobb eszközt arra, hogy kiprovokáljon egy kapcsolatfelvételt, mint a cég belső hálózatának megtámadását - értesült a Radio.hu.

2003-ban - vélhetően a magyar hacker - egy internetes hirdetésben ajánlotta fel az Ericssonnak a vállalat néhány telefonmodelljének forráskódját. Ekkorra a svéd vállalat már bevonta az ügybe a titkosrendőrséget (SÄPO) is. Az Ericsson azért is reagált érzékenyen a kilopkodott adatokra, mivel néhány évvel korábban ukrán hackerek már megdézsmálták a távközlési vállalat belső hálózatát, majd megzsarolták a céget.

A SÄPO 2004-ben találkozott a magyar fiatalemberrel Bécsben, ahol az ifjú titán két CD-t adott át a rendőrtiszteknek, bizonyságul arra, hogy a kódok valóban a birtokában vannak. Ezt követően a titkosrendőrság már Svédországba - hazai pályára - invitálta a magyar hackert, aki a tárgyalások előrehaladtának reményében meg is érkezett Malmőbe, ahol azonban letartóztatták.

A svéd sajtó által csak "26 éves számítógépzseninek" titulált fiatalember tavaly október óta van letartóztatásban, idén emeltek vádat ellene, s múlt héten kezdődött meg a tárgyalás. A magyar hacker kilátásai nem túl rózsásak: több jogcímen akár 6-8 évre is bekaszlizhatják. A fiatalember svéd ügyvédje egy kissé különc, a számítógépek iránt különösen erős érdeklődésű fiút mutatott be - ám kérdéses, hogy ezzel relativizálni tudja-e az ipari kémkedés és a számítógépes bűncselekmények elkövetésének vádját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK