A német médiaóriás kedden bejelentette, hogy egy interneten működő, legális film- és játékszoftver-megosztásra használható fájlcserélő hálózatot indít útjára a közeljövőben.

A Bertelsmann technológiai fejlesztésekkel foglalkozó leányvállalata, az Arvato Systems kedden bejelentette, hogy a GNAB névre keresztelt szolgáltatáson keresztül mobiltelefon- és internetszolgáltatók, valamint tévécsatornák értékesíthetik majd tartalmaikat saját márkanevükön - számolt be a Reuters.

A peer-to-peer technológiát tartalmazó fájlcserélő hálózat jellegéből adódóan kedvező sávszélesség-költségeket biztosít a tartalmak értékesítőinek, a tartalmak terjesztését ugyanis a felhasználók végzik.  A GNAB-en keresztül a felhasználók legálisan megoszthatják egymással a már letöltött fájlokat, azonban a letöltés megkezdéséhez az érdeklődő internetezőknek meg kell vásárolniuk az adott tartalmat. Az Arvato Systems egyelőre nem közölte a hálózat indulásának dátumát, s azt sem, mely cégek teszik majd elérhetővé tartalmaikat rajta keresztül.

A Bertelsmann elsőként 2000-ben lépett be az internetes fájlcserélők világába, ekkor jelentős befektetésével mentette meg a akkor még az internetezők illegális online zeneforrásaként működő Napstert. A zeneipari szervezetek perei nyomán végül működésének beszüntetésére kényszerült cég vagyontárgyait 2002-ben végül a Roxio vásárolta fel, amely legális online zeneáruházat nyitott a Napster név felhasználásával.