Ma reggel teljesen elérhetetlenné tették, majd délelőtt ismét megtámadták ismeretlen hackerek a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) szerverét. Maradandó sérülést sem a kiszolgáló, sem a virtuális könyvtár nem szenvedett, de a felhasználók ideiglenesen nem használhatták a MEK oldalát.

Ma reggel egyetlen ADSL-előfizető számítógépéről túlterhelték a Magyar Elektronikus Könyvtár webszerverét, majd délelőtt egy másik - immár külföldi - hostról próbálkoztak elérhetetlenné tenni a könyvtárat - ez utóbbi kísérlet már nem sikerült, a rendszergazda idejében kitiltotta a barátságtalanul viselkedő szervert. A két délelőtti támadás következtében az oldal átmenetileg elérhetetlenné vált. Mint Moldován István, az elektronikus könyvtár osztályvezetője az [origo]-nak elmondta: az internetes támadás ugyan meglepte őket, de szerencsére maradandó kárt nem okoztak a leterheléssel, a szerveren továbbra is megtalálható az a két és fél ezer dokumentum, amit digitalizáltak a projekt lelkes résztvevői.

Vitéz Gábor, a MEK szerverét is felügyelő rendszergazda elmondta: a támadás egyértelműen rosszindulatú volt, azt a célt szolgálta, hogy a szervert túlterheljék. Ugyanakkor kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban az a két felhasználó volt a támadó, akiknek az adatait feljegyezték. Elképzelhető - magyarázta Vitéz -, hogy két védtelen gépet feltörtek az igazi elkövetők, és azokat felhasználva terhelték túl a könyvtár gépét. A rendszergazda emlékezete szerint ilyen súlyú támadást a MEK 1993-as megnyitása óta nem tapasztaltak. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a MEK a közművelődést szolgálja, semmilyen politikai vagy internetes érdekcsoporthoz nem tartozik, így okuk sincs a hackereknek, hogy haragra lobbanjanak iránta.

A MEK szerverét ért támadásoknak egyelőre, úgy tűnik, vége, a hozzáférés nem ütközik nehézségbe. A támadás alatt a MEK belföldi, valamint határon túli tükörszerverei (www.mek.ro, www.mek.sk, mek.tlkk.org) folyamatosan biztosították a szolgáltatást.