Az IBM a héten jelentette be FairUCE nevű szoftveres megoldását, amely az internetről érkező levélszemét mellett adathalász-típusú csalásokhoz használt leveleket is képes kiszűrni.

A társaság Alphaworks nevű fejlesztői programja keretében elérhető FairUCE (Fair Use of Unsolicited Commercial Email) nevű technológia a jelenleg elterjedt spamszűrő megoldásokkal ellentétben nem az üzenetek tartalmát vizsgálja, hanem küldőjének valódiságát vizsgálja. Noha a megoldás a társaság bevallása szerint még nem teljes értékű szoftver, alkalmazásával tovább lehet majd tökéletesíteni a az internetes levélszemetet szűrő szoftverek működését - közölte az IBM.

A FairUCE a beérkező levelek küldőjének IP-címét hasonlítja össze az e-mail címben szereplő domainnévvel: amennyiben nem talál egyezést (a kéretlen reklámok küldői általában hamis címet használnak üzeneteik elküldéséhez), a program azt is megvizsgálja, nem szerepel-e saját tiltólistájában a küldő internetes címe. Amennyiben igen, a címzett felé nem kerül továbbításra az adott levél.

Az IBM közlése szerint a megoldással  a manapság küldött spamek 80 százaléka kiszűrhető, s segítségével blokkolni az internetes adathalász-típusú csalásokhoz használt hamis üzenetek egy részét is. A vállalat saját felmérései szerint egyébként napjainkban az amerikai felhasználók elektronikus postafiókjaiba érkező levelek 76 százaléka kéretlen reklámlevél.