Egy friss tanulmány szerint megváltozni látszanak az internetezők zene- és filmletöltési szokásai: bár fájlcserélő szolgáltatásokat a felhasználók jelentős része használ, sokan közülük alternatív forrásokból szerzik be a multimédiás tartalmakat.

Az amerikai internetezők közül egyre kevesebben szerzik be fájlcserélő hálózatokról kedvenc filmjeiket és zenéiket: 2005 elején 21 százalékuk használta a Kazaa-t vagy annak valamelyik klónját. Egy évvel korábban ezek a szolgáltatások háromszor ekkora felhasználói táborral rendelkeztek - derül ki a  Pew Internet & American Life Project felméréséből.

A digitális zenék piacának változását jelzi a különböző alternatív online zene- és filmforrások térnyerése: a megkérdezett internetezők jelentős része gyakran szokott ismerőse PC-jéről saját hordozható MP3-lejátszójára  zenéket feltölteni.  Ezen módszer elterjedése annak köszönhető, hogy az Apple cég Egyesült Államokban piacvezető iTunes nevű online zeneboltjában  vásárolt zenéket a felhasználó számítógépéről korlátlan számú iPod lejátszóra másolhatja át, tetszőleges alkalommal (ráadásul egy iPodon akár több ezer szám is raktározható).
 
Sok felhasználó e-mailben vagy chatprogramokon  keresztül csereberél multimédiás tartalmakat, vagy zenei és filmes webhelyekről, blogokról tölti le azokat. A fájlcserélők egyre csökkenő népszerűsége részben annak következménye, hogy amerikai zene- és filmipart képviselő szervezetek a tavalyi évben perek sorozatát indították meg olyan internetezőkkel szemben, akik illegálisan osztottak meg másokkal jogvédett tartalmakat a világhálón. A fájlcserélőktől való elpártolást felhasználók a perek mellett a hálózatokról érkező vírusok, kémprogramok által okozott problémákkal indokolták.

Ugyanakkor az illegális letöltők az USA-ban egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak a  fizetős szolgáltatások igénybevételére: közülük idén közel duplaannyian (43 százalék) vettek igénybe legális szolgáltatásokat, mint 2004-ben. A felmérés eredményeiből az is kiderül, minden második amerikai úgy véli, a fájlcserélő hálózatokat működtető cégek felelősek az online kalózkodás okozta károkért, s csak 18 százalékuk tartja az illegális tartalmakat terjesztő felhasználókat hibásnak a kérdésben.

Bár az USA-ban az internetről zenét letöltő felhasználók aránya a tavalyi év elejéhez képest néhány százalékkal növekedett, ám még mindig tíz százalékkal alatta marad a fájlcserélők fénykorában, 2002 végén regisztrált 32 százalékos aránynak - derül ki a tanulmányból.