A szerzői jogvédő egyesületek mintájára a fájlcserélőket használók jogainak védelmére hívtak életre civil szervezetet a peer-to-peer alkalmazásokat használók. A másolható javakat fogyasztók érdekeit védő civil szervezet, a MACI egyelőre még nem hivatalosan bejegyzett szervezet, de máris lelkes rajongótáborral büszkélkedik.

Több mint száz támogató és tucatnyi aktív tag csatlakozott már ahhoz a kezdeményezéshez, mely a másolható javakat fogyasztók érdekeit védő civil szervezet - röviden MACI - indított. A civilben elsősorban az informatikai szakmákban munkálkodó kezdeményezők célja, hogy a sokszor ellentmondásos nyilatkozatok és a szerteágazó jogi szabályozás közepette egyértelmű és közérthető iránymutatást adjanak az internetezőknek, hogy a multimédiás fájlok használata során mihez van joguk s mihez nincs.

Szabad-e?

Leskó Norbert, a kezdeményezés ötletgazdája lapunknak elmondta: nincs szó arról, hogy az illegális tevékenységeket pártolnák, sőt, a warez-anyagok továbbértékesítését - azaz a fizetős letöltést - kifejezetten ellenzik. Ám az olyan egyszerűnek tűnő helyzetekre is, mint a saját célra történő zenemásolás (autóban, mp3-lejátszóban hallgatható zenék másolása) ma még bizonytalanul reagálnak a felhasználók, sokszor illegálisnak érezve tevékenységüket. A szervezet pedig felvilágosító tevékenységével szeretne megnyugtató választ adni a szabad-e kérdésre.

Leskó szerint több kérdés is megérdemelné a jogi felülvizsgálatot: így a hordozható eszközökben használatos memóriakártyákra kivetett szerzői jogdíjat például túlzónak tartja. Mint elmondta: a kártyák többségét digitális fényképezőgépekhez használják, némely típusról pedig egyáltalán nem is lehet például mp3-fájlokat olvasni. Ráadásul a jogdíj mértéke is magas, mivel a törvényalkotó azt feltételezi, hogy legalább 25 CD-nyi zenei anyag van a kártyán - legalábbis vásárláskor ez után fizeti meg a felhasználó a jogdíjat.

Mp3-fogyasztóvédelem

A kezdeményezés életrehívóinak reményei szerint egy hónapon belül hivatalosan is megalakulhat az egyesület. A civil szervezet jövőbeni tevékenységéről szólva Leskó elmondta: elsősorban a multimédiás anyagok és a fájlcserélők közti összefüggéseket kívánják boncolgatni. Az alapító szerint a drága szoftvereknek van alternatívájuk, és több egyesület, illetve alapítvány is foglalkozik a szabad szoftverek népszerűsítésével, azonban a tájékoztatás és a fogyasztóvédelem vonatkozásában a legnagyobb fehér folt a zenék és a filmek terén van - a MACI pedig ezt töltené be.

-rgt-