Amatőrszoftverek jelennek meg a PSP-re

2005.04.06. 12:56

Megszállott felhasználók egy csoportjának csupán néhány napba tellett, hogy  a Sony PSP nevű hordozható játékgépének belső rendszerét kijátszva új, nem hivatalos funkciókkal -  például böngészővel, csetklienssel - bővítsék ki a zsebkütyü képességeit.

Forrás: [origo]A Sony Japánban decemberben, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig március végén dobta piacra PSP (Playstation Portable) nevű hordozható játékgépét. A zsebben hordozható videojátékhoz a UMD nevű speciális optikai lemezen árusítanak játékokat és filmeket, de a masina akár mp3-zenék lejátszására is használható, s a Wi-Fi technológia támogatásával többjátékos használatot is biztosít.

A gyári funkciók mellett megszállott felhasználók saját fejlesztésű alkalmazásokkal bővítették ki a 250 dollárba, azaz nagyjából 50 ezer forint körüli összegbe kerülő multimédiás kütyüt. Egy amerikai programozó már a játék amerikai premierjének másnapján előrukkolt egy saját fejlesztésű chatprogrammal, amellyel a felhasználók IRC (Internet Relay Chat) hálózatokra kapcsolódhatnak. A PSPIRC alkalmazás fejlesztője a Reutersnek elmondta, azért vágta fejszéjét a chatprogram elkészítésébe, mert szeretett volna a kedvenc kávézójában üzemelő vezeték nélküli hálózaton online  csevegni ismerőseivel. Robert Balousek a játékgépre szánt IRC-kliens elkészültét követően egy újabb szoftver fejlesztésén munkálkodik, amellyel az AOL üzenetküldő szolgáltatásának használóival tudnak majd kommunikálni a kütyü birtokosai vezeték nélküli internettel lefedett helyszíneken. 

Egy másik felhasználó programja lehetővé teszi, hogy TiVo digitális videorekorderekre rögzített tévéműsorokat a PSP-n is le lehessen játszani, de létezik e-könyvek, internetről letölthető képregények megtekintését lehetővé tevő "barkács" szoftver is. Emellett ügyes felhasználók arra is rájöttek, hogy miként lehet a hálózati beállítások módosításával webböngészésre használni a  Wipeout Pure című játékba épített szoftvert, amely alapesetben kizárólag a Sony honlapjához biztosít elérést.

A Sony korábbi tervei szerint az európai piacon is márciusban bocsátotta volna útjára a PSP-t, ám gyártókapacitásának korlátai miatt csak hónapokkal később kezdi majd árusítani a játékgépet a kontinensen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK