Nem érdemes fellebbeznie a magyar hackernek

2005.04.06. 9:40

Aligha érdemes fellebbeznie annak a magyar hackernek, aki behatolt az Ericsson svéd távközlési vállalat számítógépes rendszerébe, és ezért háromévi szabadságvesztésre ítélték első fokon - nyilatkozta kedden egy, az ügyet jól ismerő stockholmi jogi szakértő.

A 26 éves férfi cselekedetét a bíróság a svéd nemzetbiztonságra nézve veszélyesnek minősítette, és ilyen esetekben hat év szabadságvesztés is kiszabható lett volna - mondta a neve mellőzését kérő szakértő, aki szerint a magyar fiatalember talán jobban teszi, ha nem fellebbez a három évre szóló ítélet ellen.

Richter Csabát egy stockholmi bíróságon ipari kémkedésért hétfőn három év börtönbüntetésre ítélték. A tavaly októberben letartóztatott fiatalember  2002 márciusa és 2004 júniusa között több alkalommal behatolt az Ericsson cég számítógépes hálózatába, ahol jogosulatlan hozzáférést szerzett bizalmas céges adatokhoz. A svéd titkosrendőrség, a SÄPO 2004-ben találkozott a magyar fiatalemberrel Bécsben, ahol az ifjú titán két CD-t adott át a rendőrtiszteknek, bizonyságul arra, hogy a kódok valóban a birtokában vannak. Ezt követően a titkosrendőrság már Svédországba - hazai pályára - invitálta a magyar hackert, aki a tárgyalások előrehaladtának reményében meg is érkezett Malmőbe, ahol azonban letartóztatták.

Ami különben a svéd börtönviszonyokat illeti, ezekben a napokban számos svéd büntetés-végrehajtási intézet kényszerű bennlakói csatlakoztak ahhoz a rabsztrájkhoz, amely a konditermekben tervezett átalakítás miatt robbant ki. A svéd fegyőrök a jelek szerint megelégelték, hogy a rabok egyre jobb erőnlétnek örvendenek: mással aligha lehet magyarázni döntésüket, hogy a börtönök edzőtermeiből el kívánják távolítani a súlyzókat, és ehelyett futógépeket akarnak beállítani.

[origo]-MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK