Az orosz hackerek a világ legjobbjai

2005.04.07. 10:25

Az orosz programozók, valamint az informatikai szakma árnyoldalán tevékenykedő hackerek a világ élvonalába tartoznak - állítja az orosz rendőrség. Az egykori tizenéves hackerek ma sokszor főállásban folytatják hobbijukat.

Az orosz rendőrség online bűncselekményekkel foglalkozó divíziója szerint az orosz hackerek jelentik a legkomolyabb veszélyt a globális internetes infrastruktúrára. A "K ügyosztály" vezetője, Borisz Mirosnyikov, egy londoni konferencián kedden elmondta: az elmúlt évtizedben megismert tipikus - tizenéves, informatikai rendszerek feltörésével és egyéb hasonló csínyekkel hobbiból foglalkozó - hacker időközben felnőtt, és "szabadidős" tevékenységét profi szintre helyezte át, sok esetben megélhetését is ezzel biztosítva. Szintén megfigyelhető a trend, miszerint a hackerek szervezett csoportokban működnek - tette hozzá a szakember.

Az elmúlt néhány évben évente megduplázódott az online bűncselekmények és visszaélések mértéke, Mirosnyikov szerint ezt a trendet csak a vonatkozó jogi kérdések országok közötti összehangolásával és jól szervezett nemzetközi fellépéssel lehet visszafordítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK