Egy, a mobil- és a vezetékes telefontulajdonosokat egyaránt érintő veszélyre figyelmeztető e-mail terjed az interneten. A levél azonban eredetileg Angliából indult, és szakértők szerint a csalás valójában nem is létezik.

Egy vezetékes és mobil előfizetőket fenyegető híváscsalásra figyelmeztető e-mail terjed az interneten. A levél szerint vezetékes előfizetőknél fordulhat elő, hogy befut egy hívás, melyben egy géphang közli, hogy az előfizető egzotikus nyaralást nyert, majd arra buzdít, hogy nyomja meg a 9-es gombot. Ezt követően - a levél szerint - észrevétlenül tárcsázódik egy emelt díjas külföldi szám, ahol szintén géphangokkal viaskodva tölthet el az előfizető hosszú időt akár 260 fontos (közel százezer forintos) telefonszámlát is generálva.

A levélben említett másik trükk szerint a mobiltelefonokon tűnik fel nem fogadott hívásként egy szám, melyet - ha a mobil tulajdonosa visszahív - vaskos, akár 50 fontos (kb. 18 ezer forintos) percdíjjal is számolhat. A két trükk közül azonban az első műszakilag kivitelezhetetlen, a második megoldható, azonban a körlevélben szereplő szám egész egyszerűen nem hívható Magyarországról, így különösebb veszélyt sem jelent az előfizetőkre.

Csak a hívónak számláz

Mint az [origo] megtudta: lehetetlen a hívott számára forgalmat generálni, az alapelv ugyanis az, hogy mindig a hívó fél fizet. A 9-es nyomógomb beütésével sem lehet visszahívást generálni, illetve vannak olyan hívásautomaták, amik ezt lehetővé teszik, ám ez esetben a telefonkagylót szorongató előfizető óhatatlanul meghallja, hogy bont a vonal és tárcsázás kezdődik - ilyenkor pedig minimális életösztönnel rendelkezők is egyszerűen letehetik a telefont. Lapunknak több call-center programozó is megerősítette, hogy ilyen trükköt - az előfizető tudta nélkül - lehetetlen véghezvinni.

A mobilos ügyfelek valóban láthatnak nem fogadott hívásként akár külföldi számokat is, azonban az, hogy egy ismeretlen, több mint tízjegyű számot valaki visszahív, csak a saját döntésén múlik. Nem mellesleg: a levélben leírt szám Magyarországról nem is tárcsázható. Mint a Matáv nemzetközi tudakozójától megtudtuk: vagy egy oroszországi, vagy egy kazah telefonszámról van szó, melynek az utolsó néhány számjegye hiányzik, vagy egy angliai belföldi számról, amit azonban a 44-es országhívószám tárcsázása nélkül nem lehet elérni.

Panasz még nem volt

Megkérdeztünk több hazai telefontársaságot és a Nemzeti Hírközlési Hatóság fogyasztóvédelmi biztosát is, de mindenkitől azt a választ kaptuk, hogy a fenti trükkös hívásokkal kapcsolatban panasz nem érkezett. Kiderült az is, hogy a levél eredetileg Angliában terjedt, majd több mint egy hete egyik hazai szállodánk biztonsági főnöke fordította le magyarra, majd küldte tovább. A jelek szerint feleslegesen, hiszen a levél tartalma legfeljebb némi félelmet kelthetett, de az abban vázolt trükkök hazánkban senkinek nem okozhatnak kárt - legfeljebb az áldozat aktív, tevőleges közreműködésével.