A német nyelvű hasonló verzió sikere után angolul is megjelenik a Wikipedia internetes enciklopédia DVD-s és CD-s kiadása. Lehetséges, hogy a lexikonba a Google is beszáll.

 

A 2001 óta fejlesztett Wikipedia online lexikon lényege, hogy szócikkeit, tartalmait maguk az internetezők készítik: a Wikipedia-közösség tagjai által hozzáadott bejegyzéseket a szintén a közösség javíthatja, finomíthatja. Az enciklopédia angol nyelvű változata négy éve indult, s azóta mintegy 200 nyelven jelent meg, a magyar lapok például 2003 derekán kerültek a webre. Utóbbin - a honlapon olvasható tájékoztató szerint - jelenleg 7654 szócikk található.

Az internetes indulás után a tavalyi évben jelent meg a Wikipedia CD-s, valamint DVD-s változata németül, s az ötlet annyira népszerűnek bizonyult, hogy azóta egy frissített változatot is kiadott a kiadványt gondozó non-profit alapítvány. A sikeren felbuzdulva az alapítvány az angol változat megjelentetését ígéri év végéig: ez a németnél jóval nagyobb feladatot jelent (a 215 ezer német szócikkel
szemben az angol tartalom mar félmillió felett tart), s a wikipédisták szerint 2 DVD-re is nehezen lehet felzsúfolni. A szervezők a képanyag optimalizálásával és bizonyos részek kihagyásával küszöbölnék ki a méretproblémát.

A Wikipediához kapcsolodik a hír, hogy korábban a Google és a Yahoo is felajánlotta a folyamatosan fejlesztési gondokkal küzdő alapítvány számára a lexikon tartalmainak internetes raktározását. Források az előbbi vállalatot említik gyakrabban, az alapítvány vezetőjének keddi bejelentése szerint pedig ezzel kapcsolatban április végéig várható új fejlemény.