Kipróbáltuk a Pentax nemrég megjelent, kedvező árú, digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mellyel a Canon és Nikon hasonló gépeinek teremt konkurenciát. A furcsa nevű *ist Ds-sel 6 megapixeles felvételeket készíthetünk, objektívje pedig cserélhető.

A Pentax készítette el a napjainkban kapható legkisebb, amatőröknek szánt digitális tükörreflexes (DSLR) gépet, melyet a bizarr *ist Ds névre keresztelt. A 2003-ban bemutatott *ist D modell alapjain nyugvó fényképező kialakítása minden felesleges sallangot mellőz, de egyáltalán nem igénytelen.

Az új Pentax felépítése igazodik a digitális fotótechnológia által nyújtott lehetőségekhez, így széltében jóval keskenyebb mint egy hagyományos, filmes SLR-gép. Az apróbb termet viszonylag kis tömeggel párosul (505g), s jól eltalált kialakítása révén kézben tartása, stabil kezelése nem okoz nehézséget. A markolat mérete szerencsére megfelelően kitölti az ember markát, szintén elősegítve ezzel a határozott kezelést. Magát a gépet egyébként  az exponálógomb körül lévő gyűrűt elmozdítva lehet bekapcsolni, ennek használatát egy ideig szoknia kell a felhasználónak. A méretcsökkentés eredménye, hogy az előd modelltől eltérően az *ist Ds már nem CompactFlash, hanem az annál jóval kisebb méretű SD-memóriakártyákat használ a fotók elmentésére.

Hagyományos elemmel is működik

Utazás közben jól jöhet, hogy az *ist Ds bárhol beszerezhető ceruzaelemekkel (4 darab) vagy ezzel azonos méretű akkumulátorokkal is működtethető. Tesztjeink alkalmával a gyárilag mellékelt két CR-V3-as fotóelem is rendesen bírta a strapát: jóval hatszáz, teljesen vegyes tesztfotó után sem merültek le teljesen. Az *ist Ds gép kezelésére szolgáló kapcsolókból és gombokból meglehetősen kevés tarkítja a váz burkolatát. Ez persze egyfelől leegyszerűsíti a fotós dolgát,   másfelől pedig - mivel bizonyos funkciókat csak a menüben barangolva lehet aktiválni - akadályozza a zökkenőmentes használatot. Az egyik ilyen fontos funkció például a fénymérési módok közötti váltás, amely ezen típus esetében kissé bonyolultra sikeredett.

Forrás: [origo]A főkapcsoló elfordítása után a gép feléledési ideje szerencsére meglehetősen rövid, így gyakorlatilag azonnal használható a fényképező. Megfelelően megvilágított téma esetén a fókuszálás sebességével sincs probléma, viszont kevesebb fény mellett gyakran nehézségbe ütközött, vagy egyáltalán nem működött az automatikus élességállítás. Bár folyamatos- és követőfókusz funkciója van a z *ist Ds-nek, ám az csak sport módban használható: ez elég bosszantó hiányosság, ami a használhatóság rovására megy. Sorozatfelvételi módban közel három képet lehet készíteni a fényképezővel másodpercenként egészen 8 darab JPEG,  vagy 5 darab RAW formátumú képig. Ez a sebesség nem rossz eredmény, de az egy sorozatban készíthető képek száma lehetne több is.

Mivel tükörreflexes fényképezőgéppel van dolgunk, a képek komponálására természetesen a pentaprizmás optikai kereső használható. A kis nyílásnak van dioptriakorrekciós lehetősége, az állítást biztosító csúszkát elég nehezen lehet kezelni, mivel a gumi szemkagyló fölött mélyen el van rejtve - bár szerencsére ezt általában elegendő csak egyszer beállítani. A hátoldali,  2 coll átmérőjű LCD az elkészült felvételek utólagos megtekintésén, visszanézésén kívül gyakorta nyújt segítséget a beállítások ellenőrzésében, mivel a státusz LCD-hez háttérvilágítást nem építettek be. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy sötétben is jól látható, és nem kell külön háttérvilágítást kapcsolni, viszont több energiát fogyaszt és nem mindig praktikus, hogy csak a hátoldalról olvashatjuk le az értékeket.

Átlagos teljesítményű vaku

Forrás: [origo]A keresőbe tekintve 11 fókuszpontot számolhatunk, amelyek közül kiválaszthatjuk a használni kívántat, vagy fixen a középsőt, illetve megadható, hogy a gép maga válasszon ezek közül. Ugyancsak háromféle módból választhatunk a fénymérés esetében: mátrix, középre-súlyozott átlag, szpot. Mint ahogy azt már említettük, a beállítás módosítására sajnos csak a menüben van mód. Természetesen a *ist Ds-hez külső vakut is illeszthetünk, melynek távvezérlésére is lehetőség van a váz oldalán található vakuszinkron-csatlakozóval. A téma megvilágítására használható a beépített villanó is, ha a gép hátlapjának bal felső sarkában található gombot megnyomjuk, de ennek felnyitását automata módban a gép is megteszi. A beépített vaku teljesítménye átlagos, de egy ilyen kicsiny méretű villanótól más nem is nagyon várható el.

Forrás: [origo]A gépvázra a Pentax KA, KAF és KAF2 bajonettes objektívjei illeszthetők. A fényképezőgép tesztjéhez a kit kiszereléshez mellékelt Pentax DA 18-55mm/F3,5-5,6 objektívet kaptuk napellenzővel. Ennek értékelése nem tartozik szorosan a fényképező tesztjéhez, de elmondható, hogy a tőle elvártakat produkálta, és általánosságban jó minőséget biztosított. A fényképezőben a *ist D-ben is alkalmazott 6 megapixel felbontású CCD dolgozik. Ennek érzékenysége ISO200-3200 között választható, értékének ellenőrzése - csakúgy mint a fehéregyensúlynak - csak a hátoldali LCD-n lehetséges. A készíthető képek maximális felbontása 3008x2000 pixel (RAW esetén 3008x2008 pixel). Fontos megemlíteni, hogy a *ist Ds-hez gyárilag nem mellékelnek memóriakártyát, így már a vásárláskor érdemes azt beszerezni.

A készítendő képek minőségét három fokozatban lehet állítani. Ezek közül igen jó és helytakarékos eredményt ad a legjobb minőségű, három csillaggal jelölt változat. A lehető legjobb minőség és részletesség eléréséhez a RAW-mód is alkalmazható, a fotók PC-re töltését USB (2.0) kábelen keresztül lehet megoldani.