A világ egyik legszegényebb országa, Etiópia eddig leginkább az éhínség kapcsán került a hírekbe. Az elképzelések szerint ezen változtatni kíván az ország: jelentős befektetések várhatók az internet-hozzáférések terén.

Meles Zenawi, az afrikai ország miniszterelnöke szerint a szegénység elleni harc leghatékonyabb fegyverét az informatikai eszközök jelenthetik, s ennek jegyében az elkövetkező néhány év fejlesztései a minél szélesebb körű internet-ellátás kiépítését célozzák Etiópiában - adta hírül az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele. A program költsége összesen 40 millió dollárra rúg, ez az összeg magában foglalja körülbelül 2500 kilométernyi száloptikai kábel lefektetését. Jelenleg Etiópia 71 millió lakosa összesen 30 ezer végponton osztozik, ezt a számot hathónapon belül 500 ezerre szeretnék emelni.

Az oktatás javítása érdekében az iskolák behálózását is tervezik, első lépcsőben 450 középiskola kaphat internet-hozzáférést.  A fejlesztések ugyanakkor a helyi önkormányzati szerveket sem kerülik el, továbbá "Healthnet" néven kialakításra kerül egy kórházakat összekapcsoló hálózat is. Zenawi szerint az éhínség miatt sokáig gondolni sem mertek arra, hogy az információtechnológia terén fektessenek be, de idővel rá kellett jönniük, hogy a kitörési pontok keresése elengedhetetlen.

ITTK Infinit