A high-tech kütyüket bemutató korábbi cikkünk folytatásaként a legnépszerűbb  csúcstechnikát hasznosító szerkezeteket mutatjuk be. Szivárványkészítő és digitális légyfogó következik.

Az emberi elme meghökkentő termékekbe tudja zsúfolni a technológiai termékekkel kapcsolatos innovatív ötleteit. Korábbi cikkünk, a Digitális léggitár és társai után íme egy újabb sorozat a mindenféle észbontó kütyükből:

Komputerizált futócipő

Az Adidas cég Adidas 1 nevű modellje a nemrég került forgalomba. A szakértők reményei szerint az 1-es modell ugyanakkora forradalmat idéz majd elő a lábbelik világában, mint amilyet az Apple robbantott ki a médialejátszás terén az iPod megjelentetésével. Bár körülbelül háromszor annyiba kerül, mint egy normál futócipő, az Adidas 1 szolgáltatásaiban is háromszor annyit kínál: egy beépített érzékelő, és egy mikroprocesszor segítségével a cipő alkalmazkodik viselője lábméretéhez, változtatja tulajdonságait sima, homokos vagy vizes terepen, ráadásul egy úgynevezett fatigue, azaz "fáradtság"-érték függvényében még a cipő keménységét/puhaságát is változtatja. A cipő súlya a kütyükkel együtt mindössze 40 gramm! Az Adidas több mint 16 millió dollárt költött a fejlesztésre, szóval igencsak komolyan veszik a következő generációs lábbeliket. Hát, majd meglátjuk.

Forrás: [origo]


Álomkövető óra

"Soha nem volt még ilyen könnyű ébredése!" - szól a Sleeptracker nevű termék reklámszlogenje. Ezt az órát akkor kell viselnünk, amikor alszunk. Hogy minek? Ennek az ébresztőórának az érdekessége, hogy egyáltalán nem kell beállítanunk rajta semmilyen ébredési időpontot. A kütyü ugyanis figyeli izmaink láthatatlan mozgását, testünk hőmérsékletét és még ezernyi misztikus, alvás közbeni jelzést. Amikor az adatok azt jelzik, hogy a szervezet már kipihente magát - ezt az alvásfázisok okozta fiziológiai változásból következteti ki az elmés szerkezet -, akkor a Sleeptracker úgy dönt, hogy a felhasználó már pontosan annyit aludt, amennyi a szervezetének szükséges, és ébresztő módba kapcsol. Persze sokan vagyunk, akik inkább saját magunk óhajtjuk eldönteni, hogy mikor is jön el ez a pillanat - a termék jövőbeni sikere tehát megkérdőjelezhető. Mindenesetre sima óraként is használható - biztos, ami biztos.

Forrás: [origo]


Digitális légyfogó

A képen látható eszement találmány nem más, mint egy légyfogó. A gyártó szerint ugyanis a légycsapó idejétmúlt, nehézkes kezelni, és különben sem elég digitális... A Fly Catcher két szenzorral dolgozik, amelyek érzékelik a közeledő bogarat, legyet, moszkitót, szúnyogot és miegyebet. Egy nem toxikus illóanyag helyezkedik el a Vénusz légycsapója nevű virágot mintázó szerkezet belsejében. A vegyület garantáltan odacsalogatja a hívatlan látogatót, minekutána a szenzorok működésbe lépnek, a légycsapó szája pedig bezárul. Nos, a többit el lehet képzelni. Miután a galád betolakodó jobblétre szenderült, a szerkezet alján található, üríthető műanyag zsákocskába kerül - a szirmok pedig ismét kinyílnak. Három darab AAA elem kell a légyfogó működtetéséhez, ráadásul a szerkezet nem is túl drága - szóval lehet, hogy megéri. Főleg ha olyan helyen lakunk, ahol nyaranta ellepik a nappalit a szúnyogok.

Forrás: [origo]


Beszélő glóbusz

Földgömbje valószínűleg mindenkinek volt gyermekkorában - van, akinek kisebb, van, akinek óriási. Volt olyan (szovjet gyártmányú), amely világított, és persze olyan is (magyar gyártmányú), amely képtelen volt forogni, és lemaradt róla a Baktérítő. A technika azonban fejlődik, napjainkban az interaktív multimédiás földgömb a menő. Ez ugyan nem világít, viszont hatékonyan segíti csemetéink ismeretszerzését. Egy mágikus tollal kell a földgömb különböző pontjaira mutatnunk. Az érzékelő meghatározza, hogy pontosan mit is szúrtunk ki (ország, város, éghajlat stb.), majd ékes angol nyelven egy kis előadás kezdődik a szóban forgó terület flórájáról és faunájáról, valamint az emberekről, városokról és országokról. Ez az előadás nem lenne teljes hangeffektek nélkül: az állatok hangjait is meghallgathatjuk, sőt ha elég pontosan találjuk el Londont, akkor pedig még a Big Ben harangzúgását is előcsalogathatjuk a szerkezetből.

Forrás: [origo]


Vízálló digitális kamera

Bizonyára többször előfordult már velünk (ha eddig nem, akkor majd ezután!), hogy egy-egy nyaralás alkalmával észrevettünk egy turistát, aki kétségbeesetten próbált lefényképezni egy a kristálytiszta tengerben lebegő medúzát vagy hasonlót. A jelenet leírhatatlan: térdig érő vízben, óvatosan botladozva próbálják megkímélni az újonnan vásárolt Minoltát a vízcseppektől, nem is beszélve a "profikról", akik VHS kameráikat gondosan reklámszatyorba csomagolva reménykednek a szigszalaggal leragasztott zacskó használhatóságában a sekélyvízi operatőrséget illetően. Nos, ennek vége! Turisták, figyelem: elkészült a vízálló digitális fényképezőgép. A gépben semmi különös nincsen, még csak nem is drágább, mint hasonló társai, egyetlen dolgot tud csak: tíz méter mélységig vízálló. Persze búvároknak nem megfelelő.

Forrás: [origo]


Szivárványkészítő

Ez a szerkezet első pillantásra nem sokat árul el magáról. Vajon mire jó? Nos, ez egy szivárványkészítő, hivatalos nevén Rainbow-Maker. A szivárvány csodálatos látványt nyújt, sajnos azonban elég ritkán találkozhatunk vele. Napjainkban persze ez már nem lehet gond: hívjuk segítségül a gadget-technikát és készítsünk saját szivárványt. Az eszközt egy olyan üvegfelületre (magyarul az ablakra) kell erősítenünk, ahol közvetlen napsütés éri. A napenergiával működő kütyü ezáltal életre kel, és a közepén elhelyezett speciális kristály forogni kezd, miközben mindenféle módokon megtöri a beérkező fényt. Szobánkban (vagy a kertben) pillanatokon belül létrejön egy szivárvány. Húsz euróért saját szivárvány... Nem is olyan rossz. Ha igazán látványos hatást akarunk elérni, akkor némi vízre is szükségünk lesz - a legjobban a kerti locsoló használható erre a célra, persze csak ha süt a nap. Az éjszakai szivárvány feltalálására még várnunk kell.

Forrás: [origo]


(Computer Panoráma)