Internetes cenzúra terén Kína világelső - derül ki egy új kutatásból. Az ország központilag irányított online tartalomszűrése jogi és technológiai eszközökkel hatékonyan blokkolja a nem kívánatos netes forrásokat.

Az OpenNet Initiative tanulmányának eredménye alátámasztja a hírekből kirajzolódó képet, miszerint a kínai internetezők csak többszörösen cenzúrázott online anyagokhoz férnek hozzá. A kormány a jogi szabályozás különös formájúvá alakításával legalizálja a "mindenhol jelen levő, kifinomult és hatékony" tartalomszűrést, melyet fejlett technológiai eszközökkel valósít meg. A jogi és technikai eszközök együttes alkalmazása eredménye a ma a világon legfejlettebb szűrési rendszer - teszik hozzá az elemzés szerzői.

A kínai netes cenzúráról időről-időre felbukkannak hírek, legutóbb például II. János Pál halála kapcsán számoltunk be hasonló esetről. A több amerikai egyetem kutatóiból álló csoport többféle eszközzel próbálta meghatározni, mely jellegű tartalmak megengedettek és melyek tiltottak a kínai netezők számára. A Kínából külföldre irányuló útvonalakat helyi önkéntesekkel tesztelték, míg a kutatók maguk külföldről vizsgálták azt, hogy kínai, különösen politikailag érzékeny, tartalmak mennyire elérhetők. Az eredményekből kiderül: Kínában legtöbbször elérhetetlenek azok az oldalak, melyek például a tajvani vagy tibeti függetlenséggel, antikommunista elvekkel, a Falun Gong mozgalommal vagy éppen az 1989-es tienanmen téri eseményekkel kapcsolatosak. A felmérés készítői szerint a szűrés folyamatos változása miatt nehéz egyértelmű képet megrajzolni a blokkolt tartalmak természetéről. Illusztrációképpen ugyanakkor említenek néhány példát: a népszerű amerikai híroldalak, mint például az ABC, CNN és MSNBC - az elterjedt sztereotípiával szemben - hozzáférhetőek az internet kínai szegmensében, ugyanakkor a kutatóknak nem sikerült elérni a BBC weboldalait.

Az ország teljes online népességére kiterjedő cenzúrát a kormány a főleg a távközlési gerinchálózaton, központilag valósítja meg, ugyanakkor az egyes internetszolgáltatók is kötelesek alkalmazni a "Nagy Testvér" által előírt szűrési metódusokat.