Drót nélküli internet az Északi-sarkon

2005.04.18. 6:42

Orosz mérnökök a világ eddigi legészakabbon fekvő vezeték nélküli internetelérési pontját építették ki. Az akcióval a Wi-Fi technológia extrém viszonyok közti működését kívánták tesztelni.

A vezeték nélküli hotspotot a Barneo elnevezésű tudományos megfigyelőállomáson telepítette az Intel cég oroszországi leányvállalatának két munkatársa. A megoldással a kutatók az Északi-sarktól 80 kilométerre fekvő tábor teljes területén interneteléréshez jutottak; a külvilág felé a kapcsolatot egy műholdas telefonnal összekötött számítógép szolgáltatja.

Forrás: [origo]Az akció célja a vezeték nélküli technológia tesztelése, illetve demonstrációja volt az északi-sarki szélsőséges körülmények között. Érdekesség, hogy a kísérlet kényes pontját nem a vizsgált Wi-Fi  vezeték nélküli technológia, hanem leginkább a felhasznált notebookok energiaellátása jelentette: a Barneo-bázis meglehetősen hűvös, - 30 Celsius fokos hőmérsékletén a hordozható számítógépeket hajtó akkumulátorok élettartama ugyanis nagyságrendekkel lecsökken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK