Bemutatták a következő Windows újításait

2005.04.18. 10:48

A Microsoft a múlt héten bemutatta a vállalat jövőre megjelenő, Longhorn kódnéven ismert Windowsának néhány új funkcióját. A szoftver a Windows XP-t fogja leváltani, s a cég a "következő tíz év operációs rendszerének" szánja.

A szoftveróriás a múlt hét végén újságíróknak tartott bemutatót a következő generációs Windows operációs rendszerről, amelynek asztali PC-kre szánt változata várhatóan 2006 második felében kerül majd piacra, bár első tesztverziói már idén nyáron hozzáférhetőek lesznek.

A jelenleg Longhorn kódnéven ismert szoftver jelentős biztonsági újításokat tartalmaz majd a mostani verzióhoz, a Windows XP-hez képest. Az egyik ilyen újítás, hogy a Longhornban az Internet Explorer böngésző a rendszer egy védett szegmensén fut majd, így például  weboldalakról érkező károkozók nem lesznek képesek kárt okozni benne, ellentétben a jelenlegi verziókkal. Emellett az új böngészővel a szülők különálló segédprogramok nélkül is letilthatják az olyan webhelyeket, amelyek véleményük szerint káros hatással lennének gyermekeikre. Noteszgép-specifikus biztonsági funkciót is tervez a Microsoft az új Windowsba: ezek egyike a biztonságos rendszerindítás, amely meggátolja, hogy a notebook merevlemezén lévő információkhoz illetéktelenek férjenek hozzá.

Közvetlen keresés

Emellett egy vadonatúj keresőt is integrálnak majd az operációs rendszerbe, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó könnyen megtalálja a számára fontos információkat dokumentumai, levelei, üzenetei, képei vagy egyéb fájljai közt. Ehhez hasonló funkciót épített be a egyébként rivális Apple cég  Mac OS X hónap végén megjelenő verziójába is. Az új funkciónak köszönhetően a felhasználók a Dokumentumok mappába gyűjtve közvetlenül elérhetik majd a merevlemezen lévő szöveges állományokat függetlenül attól, hogy azok fizikailag abban a mappába kerültek-e elmentésre, vagy sem.

A grafikán a hangsúly

Az új Windows hardverigénye a jelenlegi információk szerint nagyjából azonos lesz az XP-ével, azonban futtatásához legalább fél gigabájt memóriával szerelt számítógépre lesz szükség. A Longhorn új grafikus felülettel rendelkezik majd, amelynek egyik újdonsága lesz például, hogy az egyes fájlok - például képek, szövegek, táblázatok -ikonjai mindig azok tartalmát tartalmazzák kis méretben., amely a köztük való keresést könnyíti meg. Bár az új grafikus felület fejlesztése még nem fejeződött be, azt már most is tudni, hogy az a Mac OS X-hez hasonlóan  látványos grafikai elemeket tartalmaz majd, s kihasználja a manapság gyakorlatilag minden PC-ben megtalálható háromdimenziós gyorsítóval szerelt videokártyák képességeit. A szoftvercég egyik alelnöke, Jum Allchin közlése szerint a Longhorn egyik újabb tesztváltozatát a seattle-i WinHEC konferencián is bemutatják majd. Allchin egyébként  a CNET News.com-nak nyilatkozva elismerte, hogy nem számítanak arra, hogy a felhasználók százai állnak majd sorba a boltok előtt a megjelenés napján - ahogy az anno a Windows 95 megjelenésekor történt -, ugyanakkor reálisnak tartják azt, hogy az új Windows megjelenése nyomán némiképp fellendülnek majd a PC-eladások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK