Indítsunk online rádiót!

2005.04.20. 17:07

Tinédzser korában minden bizonnyal sokan eljátszottak a gondolattal: milyen jó lenne saját rádióműsort csinálni. Egy széles sávú netkapcsolat és megfelelő szoftver birtokában egy saját adó útjára indítása gyerekjáték. Cikkünkben online rádiós programokat mutatunk be.

Az internet elterjedése rengeteg dolgot megváltoztatott, ami azelőtt viszonylag stabilnak és legyőzhetetlennek tűnt. Vonatkozik ez az információcserére, a televíziózásra, a nyomtatott sajtóra, és persze vonatkozik a rádióra. Cikkünkben internetes rádióadások készítését biztosító programokat mutatunk be.

A rádiózásban hatványozottan érvényesül az internetforradalom, egészen egyszerű okokból kifolyólag. Egyrészt az MP3 és az OGG formátumok megjelentével a zenei állományok annyira kisméretűek lettek, hogy könnyedén továbbíthatóakká váltak a világhálón akár valós időben is. Másrészt online rádióadást készíteni nagyon egyszerű - nem csak technikai, hanem tartalmi szempontból is. Hiszen ha televízióadást vagy online újságot akarunk otthon szerkeszteni, ahhoz rengeteg anyag és még több munka szükséges, ellenben egy rádióhoz nem kell más, csak sok zene és egy mikrofon, amibe negyedóránként jópofa dolgokat mondhatunk - bár utóbbi nem kötelező, elég a zene is. Harmadrészt az online hobbirádiókat kiemelten támogatják egyes szolgáltatók: rengeteg olyan ingyenes szerver létezik a világhálón, melyek segítségével az egész világba sugározhatjuk netes rádiónk műsorát. Ez persze érdekes ellentmondást vet fel: az Egyesült Államokban az RIAA elszántan üldözi az MP3-fájlok illegális letöltőit, miközben nagy tőkével rendelkező cégek ingyenes netrádió-sugárzási szolgáltatásokat biztosítanak, amelyeken lelkes amatőrök ezrei állítják elő hobbicsatornáik műsorát hétről hétre.

Hogyan készítsünk saját csatornát?

Az internetrádió működtetéséhez ilyen jellegű szoftverek teszteléséhez három dologra lesz szükségünk: rengeteg zenére (hivatalosan az OGG formátum a legális),  megfelelő szoftverre s egy olyan szerverre, ahová továbbítani lehet magát az adást, hogy leendő hallgatóink hozzáférhessenek.

Az OGG formátum használata nem jelenthet gondot, rengeteg ingyenes konvertáló szoftver van a neten, mellyel CD-ről lementett WAV vagy MP3 zenefájlokat könnyedén OGG kiterjesztésűre alakíthatjuk át. Az adás (stream) továbbítására az egyik legnépszerűbb szolgáltatót, a ShoutCastot  választottuk. Három napig működő "próbarádiónk" neve hungarian-oldies volt, régi magyar slágereket sugároztunk a külföldön élő magyarok legnagyobb örömére. Tesztjeink során főleg az automatizmust és a kényelmi szolgáltatásokat figyeltük, hiszen rádióadást készíteni megterhelő munka, és senki nem várhatja el, hogy egy hobbirádiós napi 24 órát üljön a számítógép előtt. Szintén fontos szempont volt, hogy mennyi extra funkciót tartalmaz egy-egy szoftver, azaz tudunk-e vele például effekteket  vagy rádiószlogeneket (spot), előre felvett riportokat és hasonlókat leadni. Szintén hasznos, ha a program tartalmaz ún. auto-punch-in funkciót (azaz ha belebeszélünk a mikrofonba, akkor automatikusan lehalkítja a zenét), vagy például fade-effektusokat (zenék átúsztatása).

Forrás: [origo]
A Pirate Radio kezelőfelülete

A keverőszoftvereken, zeneszámainkon és mikrofonunkon kívül más dolgokra is szükségünk lehet, főleg ha egy professzionálisnak hangzó, igényes rádióállomást szeretnénk üzemeltetni. Az egyik legfontosabb a "promó", szakmai műszóval a tücsök. Ezek apró audioklipek, többnyire a rádióállomás nevével és mindenféle hangzatos effektekkel. Ha a ShoutCastot választjuk szolgáltatónak, könnyű dolgunk van, tőlük ugyanis letölthetünk pár ilyen profi tücsköt. Amennyiben saját klipeket akarunk készíteni, akkor szükségünk lesz valamilyen hangszerkesztőre - pl. a Crystal vagy a SoundForge -, ahol effektjeinket és mikrofon segítségével rögzített szlogenjeinket összemixelhetjük. A tücskök mellé esetleg szükségünk lehet egy voice-pitch szoftverre: ezek - például az AV Voice Changer - olyan különleges programok, amelyek a hang magasságát változtatják meg. Segítségükkel nem csak saját hangunkon beszélhetünk, hanem női, férfi vagy akár robothangon is - kvázi megspórolva a rádiós hírolvasó hölgyek alkalmazását.

A találó Pirate Radio, azaz kalózrádió névre hallgató ingyenes szoftver két dologra is használható: egyrészt mások által üzemeltetett adásokat hallgathatunk vele, másrészt mi magunk is készíthetünk vele saját "kalózadót". A két funkciót egyszerű és jól kezelhető felületbe sikerült integrálni - két gomb, a "radio" és a "tunes" segítségével váltogathatunk közöttük. Az elsővel hallgatni, a másodikkal pedig készíteni tudjuk a rádióadást. A zenehallgatás nagyon egyszerű: egy kategóriánként csoportosított listából választhatunk az adások közül, majd duplán klikkelve az állomás nevére máris hallgathatjuk a szóban forgó adást. A szoftver ingyenes verziója  sajnos nem tartalmazza a saját adó működtetésének lehetőségét,  így csak rádióhallgatásra és médiafájlok lejátszására használható. Az alapvető funkciókon kívül nem tartalmaz semmi extrát - arra azonban tökéletes, hogy megismerkedjünk az online rádiók világával.

Forrás: [origo]
DRS2006


Ha már eleget hallgattuk a Pirateradio, a Winamp vagy a REAL internetes rádióit, és úgy döntünk, ideje belevágni egy saját állomás elkészítésébe, eleinte egyszerű szoftverekkel érdemes próbálkozni. A DRS2006 tökéletes erre a célra: elég egyszerű ahhoz, hogy ne menjen el a kedvünk az egésztől, viszont sok szolgáltatást tartalmaz, így gyakorlatilag egy teljes értékű rádióadást barkácsolhatunk össze vele. A DRS arra is alkalmas, hogy a közösség (azaz a többi DRS-t használó önjelölt DJ) rádióit hallgassuk - évente kb. 1000 állomással bővül a lista, lesz tehát miből választani. A szoftver legfőbb előnye, hogy alapjaiban véve egy ún. radio automation system, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy teljesen automatizálhatjuk saját kis rádiónk adásait: akár hetekre otthagyhatjuk a bekapcsolt gépet, a DRS biztosítja a folyamatos adást. Ha teljes értékű rádiót szeretnénk készíteni - reklámokkal, kívánságműsorral és minden egyébbel -, több lehetőségünk is van: a szoftver ugyanis moduláris felépítésű, ami azt jelenti, hogy további modulokat megvásárolva egészen addig, míg profi stúdiószoftvert nem varázsolunk az alapcsomagból.
Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK