Mindent rögzít a Google új szolgáltatása

2005.04.21. 16:35

Az internetes keresőjéről ismert Google cég új szolgáltatása a korábban felkeresett, ám azóta elfelejtett című webhelyek megtalálásában segédkezik a felhasználónak. Bár a My Search History még csak tesztfázisban működik, egyesek szerint azonban személyiségi jogokat sérthet.

A Google szerdán indította útjára My Search History nevű új szolgáltatását. Ennek segítségével a felhasználók visszamenőleg megtekinthetik korábban begépelt keresőszavaikat, illetve azon webhelyek listáját, amelyekre a Google-ből jutottak el.

A jelenleg tesztüzemben működő szolgáltatás használatához a Google honlapján regisztálnia kell magát a felhasználóknak. A webes felületre belépve a társaság rendszerére eltárolásra kerül minden egyes keresőszó, illetve a felkeresett oldalak listája, bár a rögzítést ideiglenesen letilthatja a felhasználó. A korábbi keresésekben kereséseket is végre lehet hajtani, de a felhasználók akár napi bontásban is visszanézhetik az általuk felkeresett honlapokat, valamint megtekinthetnek különböző keresési statisztikákat is.

Bár a My Search History egyik előnye, hogy több PC-ről is gond nélkül használható, s fontos információk megtalálását könnyíti meg, a szolgáltatás kényes területeket is érint. Használata során ugyanis a Google szervereire elmentett adatok alapján a cég monitorozni tudja az egyes felhasználók internetezési szokásait, s a számítógépen elhelyezett ún. cookie (süti) fájllal egyedileg is azonosítani tudják a látogatót. A Google ugyanakkor közölte, egyelőre nem tervezik hirdetések megjelenítését az szolgáltatás oldalán, s nem használják fel reklámcélokra a rajta keresztül begyűjtött adatokat sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK