Magyar Bálint oktatási miniszter azt szeretné elérni, hogy szeptembertől a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók noteszgépeket lízingelhessenek. A hordozható PC-kért a tervek szerint napi 250 forintot kellene fizetnie a diákoknak.

Erről Magyar Bálint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőképző kurzusán beszélt szombaton Siófokon.  Mint mondta, a lehetőséget a hallgatói önkormányzatok országos kollégiumán vetették fel a hallgatók néhány hónappal ezelőtt.  Az oktatási miniszter elmondta, egyetért és támogatja a hallgatók javaslatát, s már tárgyalt ez ügyben a Diákhitel Rt. vezetőjével a megoldásról.

A jelenlegi ismeretek szerint napi 250 forintért lehet majd lízingelni laptopot, amit a diákhitelből levonnak - mondta a tárca vezetője, aki reményét fejezte ki, hogy szeptember elsejétől el tud indulni ez a program.   Ekler Gergely, a HÖOK elnöke az MTI-nek ezzel kapcsolatosan azt mondta: a laptopos kezdeményezés már a választási program része volt, s nagyon örülnek, hogy a tárca ezt befogadta.

Megítélése szerint lesz érdeklődés a lehetőség iránt, hiszen egy átlagos laptop 250 ezer forintba kerül, a lízingelés azonban nem jelent nagy megterhelést havonta, ezért  sokkal egyszerűbb lesz hozzájutni egy ilyen nagy értékű tárgyi eszközhöz.