Videojátékkal az éhezés ellen

2005.04.25. 11:42

Az ENSZ új eszközzel, egy látványos számítógépes játékkal próbálja felhívni a közvélemény figyelmét az éhezés egyre növekvő problémájára. A program ingyenesen letölthető.

A világon 850 millió és egymilliárd közé tehető az éhezők száma. Rajtuk próbál segíteni az egyik legjelentősebb élelmiszersegély-szervezet, az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme - WFP). Az 1963 óta működő program a világ több mint 80 országában közel 100 millió éhezőnek próbál segíteni a túlélésben. Most pedig arra az elhatározásra jutott, hogy a számítógépes és videojátékok népszerűségét kihasználva próbálja eljuttatni üzenetét a világ gazdagabb fele számára - tudósított az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. Az ötletgazdák nevelő célzatú, ám mégis lebilincselő játékprogramot hoztak létre az olasz Deepend számítógépes design stúdió és a Londonban működő Playerthree fejlesztőcég segítségével. Az elsődleges cél természetesen az, hogy a játék szembesítse az ifjabb korosztályt korunk egyik legkomolyabb problémájával, az éhezéssel, amely egymaga több áldozatot szed, mint az AIDS, a TBC és a malária együtt; és a célok közé tartozik az is, hogy bemutassák, hogyan működik a humanitárius szervezet.

Forrás: [origo]

A Food Force elnevezésű játékprogrammal elsősorban a 8-13 éves korosztályt kívánják megcélozni. A játékban hat pályát, azaz hat különböző küldetést kell teljesíteni - a gyerekeknek épp ugyanazokkal a veszélyekkel kell virtuálisan szembenézniük, mint amelyekkel a segélyszervezet tagjai nap mint nap meg kell, hogy küzdjenek: helikoptert vezetni egy bevetés során, ledobni a segélycsomagokat, tárgyalni az ellenséges haderővel stb. A képzeletbeli szigeten farmot is létre kell hozni, ahol további élelmiszereket kell termelni. Minden feladatot egy-egy WFP-aktivista ismertet; a sikeresen megoldott küldetéseket aztán pontokra lehet váltani, és az egyes missziók után a játékosok megnézhetik, hogy hogyan oldották volna meg a feladatot a valóságban a segélyszervezet munkatársai.

A Food Force egyelőre angol nyelven létezik, de az ötletgazdák tervezik, hogy lefordíttatják más nyelvekre is. A játék PC-re és Macintoshra készült, és ingyenesen letölthető a Szoftverbázis oldaláról is.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK