Új Canon kompakt gép képstabilizátorral

2005.04.25. 14:37

A Canon tavaly februárban nevezett be a gigantikus zoomátfogású kompakt gépek versenyébe a Powershot S1 IS piacra dobásával. A nagy sikerű gépnek hamarosan az utódja is megérkezik: az S2 típus számtalan meglepetést tartogat a versenytársak kigolyózására.

Az S1-ben az újítások sorát a gyártó mérnökei az érzékelő felbontásának növelésével kezdték: az S2 már 5 megapixeles CCD-vel rendelkezik. A JPEG formátumú képeket a már bizonyítottan jó képességű és gyors DIGIC II processzor dolgozza fel, majd SD/MMC memóriakártyára tárolhatók el. A gép gyorsabb működési sebességen kívül a sorozatfelvételi képessége is jelentősen javult, s az új változat esetében már a memóriakártya teljes kapacitásáig készülhet folyamatosan képsorozat 2,4 kép/másodperces sebességgel.

A CCD érzékenysége ISO 50/100/200/400 értékekre állítható. Ahogy az ebben a kategóriában már elvárható, az S2-esen az összes felvételi paraméter kézzel beállítható. A felvételi programok között ugyanúgy szerepelnek a kreatív programok - manuál, idő, illetve rekesz prioritás -, mint a tematikus üzemmódok (portré, sport, tájkép stb.) A legrövidebb záridő 1/3200, a leghosszabb 15 másodperc. A dioptriakorrekciós elektronikus kereső 100 százalékos lefedettségű, persze a felvételek komponáláshoz a megnövelt méretű, 1,8 collos, kihajtható és forgatható TFT LCD kijelző is használható, mely a teljes menürendszert magyar nyelven is képes megjeleníteni.

Forrás: [origo]Az előző modell képességeivel azonos módon az S2 is alkalmas mozgókép rögzítésére akár 640x480-as felbontásban is, 30 kép/másodperces sebességgel. Azonban valódi ritkaság, hogy a mozgókép mellé rögzített hang sztereó, köszönhetően az objektív tubusának két oldalán elhelyezett zajcsökkentéssel ellátott mikrofonoknak. A fényképező ezzel a hangrögzítő funkcióval egyszerű diktafonként is használható.

A kamerába épített jó fényerejű optikát is továbbfejlesztették. A zoom 12-szeresre növekedett, és a képstabilizátor (IS) új képességekkel gyarapodott. Az S2-ben már választható, ha a téma vízszintes követéséhez - azaz úsztatáskor -, a megfelelő eredmény eléréséhez nem kívánjuk használni a horizontális korrekciót. Erre a differenciált üzemmódra eddig csak a tükörreflexes gépekhez illesztett profi objektívek voltak képesek. A halk és gyors fókuszállítást továbbra is egy ultrahangos (USM) motor biztosítja. A különleges makró üzemmód lehetővé teszi, hogy minden megkötés nélkül bármilyen közelről is készíthető legyen felvétel.

A kamera támogatja a PictBridge rendszerű közvetlen fotónyomtatási szabványt is, a  fotók számítógépre másolására a nagysebességű USB 2.0 csatlakozó használható. Az üzemeltetéshez négy darab AA típusú ceruzaelem vagy akkumulátor szükséges, a Canon Powershot S2 IS megjelenése júniusra várható, és nagyjából 500 dolláros áron lesz majd kapható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK