Míg az egyik telefontársaság területén megszűnik, egy másiknál olcsóbb lehet a telefondíja a modemes ingyenes internet-hozzáféréseknek. A becslések szerint százezrek által használt szolgáltatást egyre kevesebben nyújtják.

Március elsejével megszűnt a Hungarotel területén az ingyenes - pontosabban a csupán telefondíjért igénybe vehető - betárcsázós internetszolgáltatás. Az Index ingyennet oldalán található tájékoztatás szerint technikai okokból bizonytalan ideig szünetel a szolgáltatás, ám mint megtudtuk: nincs remény arra, hogy az öt távközlési körzetben ismét elérhetővé váljon az ingyenes hozzáférés. A békéscsabai, orosházi, salgótarjáni, pápai és sárvári körzetekben szolgáltató Hungarotel és az Index ingyennet hátterében a tényleges internetszolgáltatást nyújtó Euroweb között elszámolási és szerződéskötési viták állnak.

Az ingyenes internetszolgáltatási modellhez két feltételnek kell teljesülnie - tájékoztatta lapunkat Papp Zsombor, az Euroweb beszerzési igazgatója. A szolgáltatónak legyen felesleges kapacitása és működjön a díjmegosztási modell. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ingyenes hozzáférést használó internetezők által generált távközlési költségek egy egészen csekély részét az internetszolgáltatók kapják meg a telefontársaságtól.

A 2002 júliusában indult ingyenes internetszolgáltatás bevételeit azonban a Hungarotel sosem utalta át a technikai hátteret biztosító Eurowebnek - annak ellenére, hogy erre két hírközlési hatósági határozat is erre kötelezte a telefontársaságot. Így végül az Euroweb megszüntette a behívási lehetőséget - ennek következtében pedig az Indexnet sem tudta biztosítani a Hungarotel területén élőknek az ingyennetet. Egyelőre az Euroweb nem is lát reményt arra, hogy kiegyezzenek a makacs telefontársasággal.

Megszűnik a freewebes ingyennet

Szintén megszűnésre ítélték a Freeweb ingyenes internetszolgáltatását: itt az Enternet nyújtotta a technikai hátteret, ám a szolgáltató a kihasználatlanságra hivatkozva felszámolja saját infrastruktúráját (ez azonban nem érinti az Enternet fizetős modemes ügyfeleit: számukra a szolgáltatás továbbra is elérhető). Mint  Agárdi Gábor, a Freeweb tulajdonos-vezetője elmondta: több megoldáson is törték a fejüket, más internetszolgáltatókkal is folytattak tárgyalásokat, de csak olyan lehetőségek merültek fel, amelyeket gazdaságosan nem lehetett volna működtetni. Az Enternet és a Freeweb közti szerződést tulajdonképpen már korábban felbontották - néhány napja 21 távközlési körzetben meg is szűnt a freewebes ingyen internet - a még élő területeken már vasárnaptól, illetve Budapest esetében kicsit később fog megszűnni az ingyennet. Agárdi azonban még így is bizakodó: még az utolsó napokban is tárgyalnak a szolgáltatás fenntartásáról a lehetséges partnerekkel.

A Freeweb fénykorában egy-egy hónapban 18 millió percet is elinterneteztek a felhasználók, s bár mivel a szolgáltatást regisztráció nélkül igénybe lehetett venni, a felhasználók számáról nincs pontos adat, Agárdi szerint több tízezer ügyfelet érinthet majd az ingyennet megszűnése. Egyébként a Freeweb volt az egyetlen olyan szolgáltató, amelyik az ország teljes területén nyújtott ingyenes modemes internetszolgáltatást.

A Freestart terjeszkedik, és olcsóbb lesz

Ugyanakkor tovább él, sőt, csúcsidőben olcsóbb lehet a telefondíja a Freestart ingyenes internetének, igaz, az ügyfelek várhatóan jobban érzékelik majd, hogy fizetniük kell érte. Az ingyenes internet ugyanis eddig sem volt teljesen ingyenes, hiszen a telefonköltséget korábban is meg kellett fizetni. Ez azonban a telefonszámlában jelentkezett, a felhasználók gyakorlatilag csak hónap végén szembesültek vele. A Freestart mögött álló Euroweb azonban kidolgozott egy olyan konstrukciót, melynek révén csúcsidőben egy forinttal olcsóbb lehet a csatlakozás (igaz, csúcsidőn kívül, éjszaka 50 fillérrel drágább), ám azoknak, akik igénybe veszik az ingyenes internetet, a szolgáltató közvetlenül számlázza ki a telefonköltséget.

Az eurowebes Papp Zsombor szerint már május végén sor kerülhet az átállásra, igaz, csak apránként, nem egyszerre az összes körzetben. Papp jelezte: a másik pozitív változás az lesz, hogy az ország egész területére kiterjesztik az ingyenes internetszolgáltatást. Míg a Freestart jelenleg csak 25 körzetben biztosítja az ingyenes hozzáférést, hamarosan - a korábban említett okok miatt a Hungarotel területeinek kivételével - az ország valamennyi körzetéből elérhető lesz az ingyennet. Kérdés ugyanakkor, hogy a megszűnő freewebes szolgáltatás használóit elbírja-e majd a Freestart és az Indexnet rendszere: ugyanis mindkettőt az ingyenes internetszolgáltatásban egyedüliként megmaradó Euroweb szolgálja majd ki.

Rátonyi Gábor Tamás