Informatikai tanfolyam mozgássérülteknek

2005.04.26. 10:29

Új rendszerű informatikai tanfolyamot szervez a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Székesfehérvári Regionális Képző Központ (SZRMKK) és a Motiváció Alapítvány.  Az első első "évfolyamon" 24 munkanélküli mozgássérült ember tizenhárom hónapig tanulja a számítógép-kezelést, adatrögzítést, digitalizálást.

Dr. Mlinarics József - a MATISZ ügyvezető elnöke - szerint a multimédia-fejlesztéstől a hivatali ügyintézésig, a levéltáraktól a lakossági szolgáltatásig mind több helyen van szükség a hagyományos dokumentumok számítógépes feldolgozására. Nemcsak rövid távú képzési igényeket elégít ki a tanfolyam, hanem több jelenlegi, illetve leendő szakma építőeleme lehet, ha megvalósul az informatika modul rendszerű képzési rendszere. A speciális feladatnak megfelelően a MATISZ az informatika távoktatásában való jártasságát, az SZRMKK a felnőtt mozgássérültek képzésében szerzett tapasztalatait, a fővárosi Motiváció Alapítvány pedig a fogyatékkal élők képzésében, elhelyezésében meglévő gyakorlatát hasznosítja.

A súlyos mozgássérültek képzését, munkáját leginkább a közlekedés nehezíti. A szervezők ezért távoktatással, bentlakással, szervezett szállítással segítenek. A részvevőknek mindössze egy hónapig kell tartósan elszakadniuk megszokott környezetüktől, a továbbiakban pedig havonta egy-két alkalommal, mindössze 2-2 napos konzultációra várják őket Fehérváron. A többi időt távtanulással és a távmunka gyakorlásával töltik. Érdekeltek lesznek a hatékony munka módszereinek elsajátításában, mert már a gyakorlatként végzett munkáért is bért kapnak.

A tanfolyam kapcsán a szervezők felvették a kapcsolatot a levéltárakkal és a nagyobb mennyiségű számlát feldolgozó cégekkel, s a MatFound Alapítvány és a Profi-Média Kft. máris vállalta az együttműködést. A képzés résztvevőinek fejlődését és elhelyezkedési esélyeit a szakmai oktatáson túl egyénre szabott tanácsadás, készségfejlesztés, a tanulási technikák oktatása, felzárkóztató- és kommunikációs tréning is segíti, sőt:  még tanfolyam elvégzése után is számíthatnak mentoruk, egyéni pártfogójuk segítségére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK