Tavaly megugrott a hackerakciók száma

2005.04.26. 10:13

Több mint egyharmadával nőtt a feltört szerverek és weboldalak száma a tavalyi évben - áll egy friss jelentésben. A hackerek az amerikai kormány és hadsereg számítógépeit sem kímélik.

A Zone-h információbiztonsági szakportál összesítése szerint 2004-ben összesen mintegy 36 százalékkal, azaz 400 ezerrel nőtt a hackerek áldozatául esett weboldalak, illetve szerverek száma. Ez napi bontásban 2500 feltört webszervert jelent a a világon becslések szerint működő mintegy 45 millióból. Érdekesség, hogy amerikai kormányzati szerverek ellen irányuló támadásra 186, míg a hadsereg számítógépei elleni  hackerakciókra 49 alkalommal derült fény. A jelentés készítői szerint az online támadások számának növekedése folytatódik az előttünk álló időszakban. A hackerek tevékenységének további lökést adhat a 3G-adatátvitel és az internetalapú telefónia (VoIP) napjainkban egyre gyorsuló térnyerése - jósolja a Zone-H.

Ide tartozik, hogy a hackerek ellen egyre határozottabban próbálnak fellépni a hatóságok. A legutóbbi hazai vonatkozású hír, miszerint egy magyar férfit ítéltek három év börtönbüntetésre ipari kémkedésért egy stockholmi bíróságon. A tavaly októberben letartóztatott fiatalember 2002 márciusa és 2004 júniusa között több alkalommal behatolt az Ericsson cég számítógépes hálózatába, ahol jogosulatlan hozzáférést szerzett bizalmas céges adatokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK