4 gigás winchester az új Nokia mobilban

2005.04.27. 14:30

A finn gyártó szerdán mutatta be új multimédiás mobiltelefonjait. Az Nseries márkanéven kínált típusok közt egy négy gigabájtos merevlemezzel, illetve egy 2 megapixeles digitális fényképezővel felszerelt készülék is megtalálható.

Forrás: [origo]
Nokia N91

A multimédiás készülékeket tartalmazó termékcsalád egyelőre háromfajta mobilt tartalmaz. Az N91-es típus gyakorlatilag akár egy iPod MP3-lejátszót is képes helyettesíteni, belsejében ugyanis egy 4 gigabájtos merevlemez található, melyen akár 12,5 órányi - MP3, AAC vagy WMA formátumú - zenét is raktározhat a felhasználó. A zene- vagy videofájlokat a mellékelt USB-kábelen lehet az eszközre tölteni, s a telefonhoz hagyományos minijack-aljzatú fejhallgatót lehet csatlakoztatni. A készülék emellett 2 megapixel felbontású digitális fényképezővel is rendelkezik, s harmadik generációs és hagyományos  GSM-hálózatokon egyaránt képes működni, valamint Wi-Fi internet-elérési pontokra is lehet kapcsolódni vele.

A Nokia szerdai bejelentése szerint a cég megállapodást kötött az optikai termékeket gyártó Carl Zeiss céggel. Ennek eredményeként a finn mobilgyártó egyes készülékeiben az utóbbi cég optikáit alkalmazzák majd. Az első Zeiss-lencsével szerelt típus a leginkább egy digitális kamkorderre emlékeztető külsővel rendelkező, kihajtható LCD-vel szerelt N90-es modell.

Forrás: [origo]
Nokia N90

A nagyfelbontású (352x416 képpont) szintén 3G és GSM hálózatokkal kompatibilis, integrált digitális fényképezőjével 2 megapixeles fotók készíthetők, s az eszközbe apró vakut is integráltak.  Az N90-es zenelejátszóként is használható, s többek közt MPEG-4 videókat és makrofelvételeket is lehet vele készíteni, melyek a készülék 31 megabájtnyi belső memóriájába vagy opcionális MMC-memóriakártyára tárolhatók el. A fotós funkciók egyszerű használata végett ez a típus támogatja a PictBridge nevű szabványt, így megfelelő nyomtatókhoz közvetlenül is kapcsolható egy mellékelt USB-kábelen keresztül.

Szintén 2 megapixeles digitális fényképezővel rendelkezik a gyártó harmadik új készüléke, az N70-es, amely egy kompakt kivitelű mobiltelefon. A harmadik generációs és hagyományos GSM-hálózatokon működőképes készülék előlapján is tartalmaz egy kamerát, amely videotelefonáláskor a felhasználó arcát mutatja, miközben az a csevegés alatt a képernyőn beszélgetőpartnerét láthatja. A Nokia közlése szerint mindhárom készülék 2005 második felében, illetve az év végén kerül a boltokba, várható árukról egyelőre nincs információ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK