A vártnál több zsebgép kelt el az év elején

2005.05.05. 9:18

Minden eddiginél erősebben emelkedtek a kéziszámítógépek eladásai 2005 első negyedévében. Legtöbben windowsos modelleket választanak és leginkább internetezésre, e-mailezésre használják a kütyüket.

 

A Gartner amerikai piackutató társaság jelentése szerint 2005 első három hónapjában világszerte 25 százalékkal több kézi számítógép fogyott, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A cég hozzáteszi: a 2,7-ről 3,4 millióra ugrás az eddigi legnagyobb mértékű növekedés az első negyedéveket nézve. (Bár a tanulmány nem tartalmazza az okostelefonok értékesítései adatait.) A PDA-k iránti megugró érdeklődés leginkább azok egyre fejlettebb kommunikációs képességeivel, például a ma már széles körben használt mobil e-mail lehetőségével, valamint a vezeték nélküli internetelérést kínáló hotspotok terjedésével magyarázható - véli a Gartner.

A cég további részletekkel is szolgál. Eszerint a gyártók közül a Blackberry-t kifejlesztő RIM és a PDA-piacon hagyományosan nem től erős Dell könyvelhetett el erős negyedévet; a szoftveres bontást nézve pedig a Windows CE operációs rendszerrel szállított egységek voltak a legnépszerűbbek. A Microsoft mobil szoftverét futtató gépek 46 százalékos piaci részesedést tudhatnak magukénak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK