A böngészést gyorsítja a Google

2005.05.06. 12:42

Új szolgáltatást indított a webes keresőjéről ismert cég: a Google Web Accelerator a böngészést teszi gyorsabbá, használatához külön programot kell telepíteni a PC-re.

A Web Acceleratort egyéb nemrégiben beindított új szolgáltatásához hasonlóan a Google tesztváltozatban tette elérhetővé Google Labs című honlapján. Az böngészést gyorsabbá tevő szolgáltatás használatához az oldalon elérhető szoftvert kell telepíteni, amely automatikusan elvégzi az Internet Explorer és Mozilla Firefox böngészők konfigurálását is (az ettől eltérő browsereket manuálisan kell beállítani az oldalon lévő információk alapján).

A szoftver fő funkciója, hogy használatakor a lekért weboldalakat a PC a Google letöltésre optimalizált szerverein keresztül tölti le, s a gépre tömörített formában érkeznek meg az oldalak. Emellett a Web Accelerator a számítógépen eltárolja azokat a weboldalakat is, amelyeket az adott számítógépről a legtöbbször keresnek fel, így a későbbiekben elegendő azok frissülő részeit letölteni, ami szintén gyorsulást eredményez a felhasználó számára. A programban emellett beállítható, hogy bizonyos oldalak a háttérben automatikusan kerüljenek letöltésre, ezek későbbi megnyitásakor pedig a lapok már nem az internetről, hanem a merevlemezről töltődnek be.

Ugyanakkor a Google közlése szerint a szolgáltatás egyelőre nem kompatibilis bizonyos - például titkosítást használó online banki - webhelyekkel, emellett a multimédiás fájlok átvitelét sem képes gyorsítani. A társaság a szolgáltatást kifejezetten széles sávú kapcsolattal rendelkező felhasználóknak szánja, a cég szerint ugyanis modemes internetezők nem fognak számottevő gyorsulást észlelni a Web Accelerator használatakor.

A béta tesztfázisban elérhető szolgáltatást Windows 2000/XP operációs rendszer alá lehet elérni. A Google álláspontja szerint a szolgáltatás használata során a cég nagyjából ugyanannyi információhoz jut a felhasználóról, mint egy internetszolgáltató esetében, ráadásul az adatokat rendszeresen törlik is rendszerükből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK