Rövidesen telítődik az európai mobilpiac

2005.05.06. 12:49

Egy prognózis szerint két év múlva a nagy lélekszámú nyugat-európai országokban minden lakosra jut mobiltelefon. A mobilpiac további növekedését leginkább a feltöltőkártyás konstrukciók és a 3G szolgáltatások serkenthetik.

Az Analysys brit piackutató társaság beszámolója szerint a nyugat-európai országok 2004-re becsült átlagos 90 százalékos mobiltelefon-telítettsége 2006-ra 98, egy évvel később pedig 100 százalékosra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy - átlagot tekintve - minden lakosra jut egy készülék. A nagy lélekszámú országokat vizsgálva Olaszország, az Egyesült Királyság és Svédország mára már elérte a teljes mobiltelefon-ellátottságot, érdekes módon Franciország ás Németország egyelőre kis mértékű lemaradásban van. Az Analysys szerint ennek oka, hogy ezekben az országokban a mobilszolgáltatók inkább előfizetéses ügyfelek megszerzésére koncentráltak, s ez lassabban halad, mint a népszerű feltöltőkártyás szegmensben való terjeszkedés.

A mobiltársaságok következő lépése a telített piacokon új szolgáltatások, ezen belül leginkább a harmadik generációs készülékek és adatkommunikációs megoldások erőteljes promóciója lehet. Ennek sikeres megvalósításához könnyen kezelhető, vonzó készülékeket és szolgáltatásokat és átlátható árrendszert kell kínálniuk ügyfeleik számára - véli a piackutató cég.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság legutóbbi, márciusi összesítése szerint az aktív, hívásfogadásra alkalmas mobil SIM-kártyák száma meghaladta a 8,8 milliót, ez a teljes lakosságra vetítve közel 90 százalékos mobilellátottságot jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK