Gigászi képernyős notebookot dob piacra a Dell

2005.05.11. 16:21

Jövőre előreláthatóan tovább lép a jelenleg elterjedt 15 és 17 collos képernyővel szerelt hordozható számítógépeken a Dell. Szintén 2006-ra nyerhetnek teret a szélesvásznú noteszgépek.

A DigiTimes informatikai hírmagazin információ szerint a Dell jóvoltából már 2006-ban piacra kerülhet a világ első, 19 collos képátmérőjű noteszgépe. Ennek előkészítésére az amerikai számítógép-gyártó társaság már le is adta rendelését a tajvani Compal számára a monstrum legyártására - írja magazin. Amennyiben ez megvalósul, elsőként a Dell márkanevű notebookok érhetik el a 19 collos képátlós határt. Jelenleg leginkább a 15 collos képernyável szerelt noteszgépek elterjedtek, emellett leggyakrabban 12, 14 és 17 collos modellek találhatók a piacon. Természetesen a méret növekedése a mobilitás rovására megy: már a 17-es monitorral bíró gépek is közel járnak a hordozhatóság határához, ezért valószínűsíthető, hogy a Dell új modellje is inkább asztali használatra lesz alkalmas.

Ide tartozik, hogy elemzők szerint nem csak a notebookok átlagos képernyő-mérete nő, de egyre népszerűbbek az úgynevezett "szélesvásznú" modellek. Ezek a noteszgépek, melyek a jelenlegi 30-40 százalék után egy év múlva már a teljes piac 80-90 százalékát is lefedhetik, a hagyományos 4:3-as helyett 16:9-es képaránnyal rendelkeznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK