Öregurasan lassúvá vált az egykor fürgébb masinánk? Cikkükben egy csokor jó tanácsot és ingyenes programot gyűjtöttünk csokorba, amelyekkel újra felpörgethetjük azokat a rozsdás fogaskerekeket!

A használat során a digitális szemét egyre csak szaporodik a gépünkön, s egy idő után bosszantó mértékben lelassítja az egykor szebb napokat is megélt rendszert. Tehát elő a képzeltbeli seprűvel és portörlővel - vegyük a fáradságot és időnként végezzünk egy kiadós nagytakarítást! Ki a felesleges állományokkal, az ideiglenes fájlokkal, a rendszerleíró adatbázis haszontalan kulcsaival és le a töredezettséggel! Továbbá azt se hagyjuk, hogy zavaró kém- és reklámozóprogramok lepjék el a gépünket. Szerencsére nem leszünk ingyenes eszközök híján, és segítésünkkel új életet lehelhetünk a megfásult ízületekbe.

1. Higiénia a rendszertálcán és az Asztalon

A legkézenfekvőbb dolog rendbe rakni a Windows Asztalt, a sok ikon ugyanis komoly visszahúzó erőnek bizonyulhat. A rendrakás egyszerűen kivitelezhető: csupán rákattintunk az egyes, feleslegessé vált ikonokra, majd törlünk. Valószínűleg lesz mit tennünk, ugyanis nem csoda, ha már akár ötven is összegyűlt belőlük.  A rendszertálcán helyet kapó ikonokból is megárt a sok. Ezen ikonok legtöbbje a rendszerindítással együtt életre kelő programokat jelöli, de a későbbiekben továbbiakkal is bővülhetnek (például egy Quicktime formátumú videoklip megtekintése után az alkalmazás ikonja is megjelenik). Jó azonban, ha hat-hét ikonnál nincs sokkal több. Ha mégis, zárjuk be a haszontalanokat.

Nincs szükség külön szoftverre, csupán kattintsunk a megfelelő ikonra, majd válasszuk a Törlés opciót. Kezdjük az Asztallal, ahol töröljük az összes olyan ikont, amelyet nem vagy csak ritkán használunk. Ha egy programról van szó, azt amúgy is bármikor elérhetjük a Start menü Programok részéből. Ha végképp nem akarjuk törölni ezeket az ikonokat, okos dolog egy mappába összegyűjteni őket, így csak két kattintás távolságra kerülnek, viszont érezhetően lélegzethez jut a gépünk. Windows XP operációs rendszer esetén a rendszerindításkor betöltődő alkalmazásokat egy beépített programmal tilthatjuk le: ennek eléréséhez a Start menü Futtatás pontjához írjuk be: msconfig, és kattintsunk az OK gombra. A megnyíló szoftver Automatikus indítás fülére kattintva megjelenő listán ki- és bekapcsolhatjuk, hogy mely programok induljanak el automatikusan PC-nk startját követően.
 
2. Gyomlálás a rendszerleíró adatbázisban

Az elhízott rendszerleíró adatbázisban (registry) található számtalan alkalmazás további olyan tényező, amely lelassíthatja a Windowst. Sajnos, idővel elkerülhetetlen, hogy a rengeteg telepített, eltávolított alkalmazás teleszemetelje a registryt, mégpedig számos feleslegessé, haszontalanná vált bejegyzés formájában. Mivel a rendszerleíró adatbázis olyan, mint a Windows agya, csoda, ha ennyi felgyülemlett hordalék mellett az operációs rendszer egyáltalán működésképes, megtisztítása alapvető feladat a PC teljes nagytakarítása során. Azonban az érvénytelen kulcsok kigyomlálása herkulesi feladat, különösen azért, mivel a legkisebb hiba is végezetes következményekkel járhat: egy-egy mellényúlás esetén ugyanis elképzelhető, hogy nem indul többé a rendszerünk. Ennek megfelelően a rendszerleíró adatbázisban érdemes kifejezetten erre a célra tervezett szoftverekkel böngészni.

Forrás: [origo]
RegSeekerAz egyik ilyen alkalmazás a RegSeeker: a magyarul is tudó szoftver  kitűnő eszköz az ilyen jellegű problémák orvoslására. Nemcsak képes azonosítani és eltávolítani az érvénytelen vagy használaton kívüli bejegyzéseket, hanem kezeli az automatikusan induló programokat is. Ezenkívül magába foglal olyan funkciókat, amelyekkel rendet rakhatunk az Előzmények mappában, amellyel rendezhetők a Kedvencek, és ellenőrizhető az összes telepített alkalmazás. Mivel a rendszerleíró adatbázis mindenfajta szerkesztgetése veszélyt hordoz, a szoftver lehetőséget ad arra is, hogy biztonsági mentést készítsünk az eredeti fájlról, így - ha bármi félresikerülne - könnyen visszaállíthatjuk az eredeti helyzetet.

3. Lemeztisztogatók használata

A Windows egy nagy adag szabad helyet igényel az optimális futáshoz: legalább 500 megabájtnyi tárterületre van szüksége, de ha igazán jót akarunk neki - és magunknak - akkor közel 1 gigabájtot biztosítunk a számára (többek közt az ideiglenes fájloknak). Azonban nem mindig könnyű ennyi helyet szabadon hagyni, hiszen a multimédia korát éljük: a videofájlok, az mp3-zenék s a digitális képek hamar felemésztik a rendelkezésre álló területet. Éppen ezért érdemes kordában tartani állományainkat és mappáinkat, s időnként kipucolni az ideiglenes fájlokat a merevlemezről. Ennek végrehajtásához két szoftver használatát javasoljuk.

Forrás: [origo]
JDisk ReportA JDisk Report egy olyan segédprogram, amely pontosan felméri a merevlemezen elhelyezkedő adatokat. Átfésülve a merevlemezt, részletes, grafikus áttekintést ad a fájlokról és a mappákról. Különböző diagramokat is előhívhatunk, amelyek rámutatnak arra, melyik mappák emésztik fel a legtöbb helyet. Olyan részletes táblázatokat is lekérhetünk a programból, amelyben láthatjuk a fájlokat, létrehozásuk dátumát és méretüket, vagy épp méretük alapján sorba rendezhetjük őket. Fontos megjegyezni, hogy a szoftver használatához Java futtatókörnyezetre is szükség van.

A General Disk Cleaner egy másik ügyes kis alkalmazás, amellyel tisztán tarthatjuk a merevlemezünket. Ezzel a programmal kiüríthetjük a Lomtárat, az Előzményeket, és megszabadulhatunk az ideiglenes fájloktól, internetes oldalakról PC-nkre települő sütiktől (cookie).

4. Töredezettségmentesítés - ésszel

A töredezett merevlemez újabb ok lehet arra, hogy lomhává válik a rendszer. Ez a kellemetlen tünet azért következik be, mert folyamatosan készítünk és törlünk fájlokat. Amikor nagyobb méretű állományok kerülnek a merevlemezre, az adatok gyakran darabokban kapnak helyet, szanaszét a merevlemezen - olyan kisebb fájlok helyére ékelődve, amelyeket korábban töröltünk. Ily módon a fejnek a fájl beolvasásakor ide-oda kell ugrálni. Ennek egyenes következménye a teljesítménycsökkenés. Megoldást nyújthat erre a töredezettségmentesítés - ezzel a művelettel a rendszer megpróbálja újra egymás mellé rendezni a szétforgácsolódott darabokat. Tehát nem elvetendő ötlet havonta egyszer elvégezni ezt, de ennél többször csupán időpocsékolás.

Forrás: [origo]
A Windows lemeztöredezettség-mentesítőjeA töredezettségmentesítés szerencsére magából a Windowsból is megoldható: a  Lemeztöredezettség-mentesítőt a Start/Programok/Kellékek/Rendszereszközök menüben találhatjuk meg. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a töredezettségmentesítés folyamata hihetetlenül lassú. A legjobb, ha bezárjuk az összes futó programot - különösen az antivírus alkalmazást és az internetes tűzfalat -  mivel ezek kifejezetten visszafogják a töredezettségmentesítés tempóját. Továbbá ne felejtsük el kikapcsolni a Windows XP hibernálási és a készenléti üzemmódot (Start/Beállítások/Vezérlőpult/Energiagazdálkodási lehetőségek). Természetesen a legjobb feltételeket azzal teremtjük meg, ha művelet közben a gép tétlen, azaz például éjszaka indítjuk el a töredezettségmentesítőt, amikor nem használjuk a PC-t.

5. Zárjuk be a felesleges folyamatokat!

A Word leáll, az mp3-lejátszás megakad, a Windows lefagy. Az első dolog, ami ilyenkor általában eszükbe jut, hogy lenyomjuk a mágikus billentyűkombinációt: a Ctrl+Alt+Del-t. Ezzel előhívjuk a Feladatkezelőt, amelyben kilőhetjük a "besült" folyamatokat. Azonban az itt hozzáférhető, rövidre szabott ismertetők nem mindig elégségesek arra, hogy megtudjuk: melyiket célszerű megtartanunk és melyiket zárhatjuk be a teljesítmény növeléséhez. A legésszerűbb ebben az esetben is az, ha egy külön szoftvert használunk erre a célra.

Forrás: [origo]
Process Explorer


A Process Explorer egy olyan alkalmazás, amellyel fényt deríthetünk arra, mi is zajlik a háttérben. Pontosan megtudhatjuk, hogy mi célt is szolgálnak a futó folyamatok és milyen kapcsolatrendszer van közöttük. Részletes tájékoztatást kapunk: láthatjuk a szoftver ikonját, a memóriaadatokat, a biztonsági attribútumokat és így tovább.


6. Szabaduljunk meg a kémprogramoktól!

Sajnos még a fenti öt lépés sem biztos, hogy univerzális gyógyírként szolgál a gép lassúságára. Ilyenkor ne essünk kétségbe, hiszen elképzelhető - persze csak ha internetet használunk - hogy kém- és reklámprogramok miatt került homokszem a gépezetbe. Ezek általában bizonyos programok, gyakran fájlcserélő alkalmazások telepítését követően vagy csalárd webhelyek felkeresését követően kerülnek a gépre. Jellemző rájuk, hogy komolyan leterhelik a memóriát, és erősen visszafogják a rendszer teljesítményét. Az ilyen vírusnak nem minősülő, ám zavaró programok eltávolításra használhatjuk többek közt az ingyenes Microsoft Antispyware, a Lavasoft Ad-Aware, illetve a Spybot Search & Destroy  alkalmazásokat. 

Mióta csak a kém- és reklámprogramok jelentette bosszúság és veszély komoly problémaforrássá nőtte ki magát, az irtóprogramok is fejlődtek, sokasodtak. Sajnos azonban a tesztek során bebizonyosodott, hogy önmagában egyik irtóprogram sem nyújt kielégítő védelmet, így tanácsos együttesen használni ezeket. Figyeljünk arra is, hogy néha egy általunk esetleg sokat használt alkalmazás is tartalmazhat reklámprogramot, amelyet kiiktatva maga a gazdaprogram sem működik tovább (jó példa erre az iMesh fájlcserélő vagy a FlashGet letöltésvezérlő program). Sajnos olyan kellemetlen változatai is akadnak a szóban forgó programoknak, amelyekkel az említett ellenszoftverek sem birkóznak meg, csupán fáradságos "kézimunkával" szabadulhatunk meg tőlük. 

Csöndes Áron

(Computer Panoráma)