Megfordult az évek óta tartó pozitív tendencia: az EU-csatlakozást követő egy évben a régióban egyedül Magyarországon emelkedett az illegális üzleti szoftverek aránya - derül ki a BSA megbízásából készült tanulmányból.

Több éve tartó folyamatos csökkenés után tavaly 2 százalékkal nőtt az illegális szoftverek aránya Magyarországon. A jelenlegi 44 százalékos szoftverillegalitási arány így már 9 százalékkal magasabb az Európai Unió országaiban mért adatoknál.

A kalózszoftverek használat ellen fellépő Business Software Alliance (BSA) megbízásából az International Data Corporation (IDC) piackutató cég készítette el a  2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmányát. A világ 87 országában készített felmérésből kiderül, hogy Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2004-ben 44 százalék volt, ami 2 százalékos emelkedést jelent a megelőző évben mért állapothoz képest. Ennek megfelelően a magyar informatikai iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért évi 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra emelkedtek - a hazai IT-piac méretét szakértők egyébként 10 milliárd forintra becsülik.

A szoftverillegalitási arány magyarországi növekedése Közép-Európában a legrosszabb eredménynek számít, mivel a legtöbb környező országban javult vagy stagnált ez a mutató. Az idén Magyarországon mért 44 százalékos szoftverillegalitási arány az Európai Unió átlagánál 9 százalékkal magasabb,  noha tavaly hazánk csupán 5 százalékkal maradt el az uniós átlagtól.

- A BSA még aktívabb tevékenységének szükségességét jelzi, hogy a tavalyi évben - amikor visszafogottabb volt a jelenlét - jelentősen megnőtt az illegális szoftverek aránya. Ezzel Magyarország távolabb került attól a célkitűzéstől, amely szerint a csatlakozásunk után néhány évvel elérjük az Európai Unió átlagát. A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nem jogkövető vállalkozások legalizálják szoftvereiket - nyilatkozta Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország szóvivője a tanulmány eredményeinek publikálása kapcsán.