100 gigabájt adat fér az új DVD-re

2005.05.19. 17:07

Minden eddiginél több információt zsúfolt a TDK egy szabványméretű Blu-Ray lemezre: egy új eljárás segítségével egy hagyományosnak kinéző korong kapacitása sokszorosa lehet egy hagyományos DVD-ének.

A TDK japán elektronikai vállalat Japánban egy szakmai kiállításon mutatta be a világrekorder adathordozót: a társaság mérnökei a külsőre hagyományos CD-re, illetve DVD-re emlékeztető úgynevezett Blu-Ray lemezre mintegy 100 gigabájtnyi adatot tudtak felpréselnie. Összehasonlításképpen: egy CD-re általában 0,7, egy ma elterjedt DVD-re pedig 4,7-9,4 gigabájtnyi adat fér.

A többek közt a Sony által kifejlesztett és propagált kéklézeres Blu-Ray technológia az optikai hordozók fejlődésének egyik legutóbbi stádiumát képviseli. A megoldás segítségével egy normál méretű korongra adatrétegenként 25 gigabájt információ írható fel - az eddigi két-három réteges verziók után a TDK, a világon elsőként, 4 réteges kiadást mutatott be. A japán cég újdonságának további érdekessége, hogy a lemez anyagának kisebb mértékű módosításával, valamint az adat felégetését végző lézer energiájának felerősítésével az eddigi lemezek másodpercenkénti 36 megabites írási sebességének dupláját produkálja.

A DVD-k utáni domináns adathordozó címére a HD-DVD nevű formátum is pályázik. A Toshiba és a NEC által kifejlesztett technológiával jelenleg 45 gigabájtos korongok készíthetők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK