Bajba kerülhet a Microsoft

2005.05.23. 15:29

Bajba kerülhet a Microsoft, ha egy héten belül nem tesz ajánlatot az EU-val fennálló versenyjogi probléma megoldására, ugyanis június 1-től naponta növekedhet a szoftveróriásra kirótt büntetés.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban 497 millió eurós (125 milliárd forintos) rekord méretű büntetést rótt ki a Microsoftra, mivel az visszaél a Windows operációs rendszerrel szerzett meghatározó piaci pozíciójával. A bizottság arra kötelezte az amerikai vállalatot, hogy bizonyos programkódokat tegyen nyilvánossá, és a Windows operációs rendszert a Media Player-lejátszó nélkül is tegye hozzáférhetővé. Brüsszel döntése szerint a Microsoftnak piacra kell dobnia a Windows operációs rendszer egy Windows Media Player multimédia szoftver nélküli változatát is annak érdekében, hogy a RealNetworks, az Apple és más cégek konkurens termékei egyenlő eséllyel indulhassanak a versenyben.

A Microsoft viszont azzal érvel, hogy a bizottság döntése árt az európai vállalatoknak, software fejlesztőknek és az egyéni felhasználóknak egyaránt, és korlátozza a fejlesztéseket. Az uniós szabályok szerint a versenyjogi döntéseket be nem tartó cégek elméletileg napi globális forgalmuk 5 százalékáig bírságolhatók mindaddig, amíg eleget nem tesznek az uniós versenyhatósági döntésnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK