Személyre szabható a Google főoldala

2005.05.23. 10:01

A Google felhasználói ezentúl saját igényeiknek leginkább megfelelően alakíthatják át a keresőszolgáltatás nyitóoldalát. A portálszerű külső a webes kereső hét éve alapjaiban változatlan, jól ismert kialakítását válthatja fel.

A jövőben a Google szokásosan puritán  nyitóoldala a keresőablak mellett egyéb tartalmaknak is helyet adhat, ugyanis a keresőszolgáltatást működtető társaság csütörtökön új szolgáltatást mutatott be, mellyel személyre szabhatóvá válik az eddig egységesés jellegzetesen "üres" weboldal. A megoldással így a felhasználók opcionálisan többek közt a New York Times és a BBC híreit, időjárás-jelentést és tőzsdei árfolyamokat is beszerkeszthetnek saját Google oldalukra - természetesen a keresőablak meghagyásával. A tartalmak összesen 12 különböző forrásból húzhatók be, a fentieken kívül például a Google levelező-szolgáltatásának felhasználói e-mailjeiket is megjelentethetik a főoldalon. A szolgáltatás, hasonlóan a társaság több egyéb újdonságához, a Google Labs oldalon egyelőre tesztváltozatban érhető el, természetéből adódóan használatához regisztráció szükséges.

Forrás: [origo]
A Google főoldala 1998-as indulásakor és 2005-ben


Az újdonság bemutatóján a felvetésre, miszerint ezzel a lépéssel a Google egyedi megjelenése, mely a szolgáltatás 1998-as startja óta lényegében változatlan, a többi vezető portáléhoz válik hasonlóvá, a vállalat vezetői elmondták: nem céljuk ezekkel való versenyre kelni. Ide tartozik, hogy szakértők szerint a Google sikerének egyik titka a hagyományosan egyszerű arculatban és kezelhetőségben, valamint az egyedi megjelenésben rejlik, s a nagy portálok bevett külsejéhez való közeledés éppen ezeket szoríthatja háttérbe. Érdekesség, hogy indulásának évében a kereső 25 millió weboldalt indexelt, s mára ez a szám - alapítóinak akkori ígérete szerint ("nemsokára sokkal több lesz") -, meghaladja a 8 milliárdot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK