Jövőre indul az FBI új komputerrendszere

2005.05.25. 10:27

Várhatóan a jövő év végén kezdheti majd meg működését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új számítógépes rendszere, amely lehetővé teszi a szervezet ügynökeinek, hogy biztonságosan osszanak meg egymással információkat.

A biztonságosan használható, gyors információelérést biztosító számítógéprendszerre a 2001-es terrortámadások nyomán lett igény. A szeptember 11-i támadásokat követően mintegy 170 millió dolláros költséggel már kifejlesztettek egy rendszert. Ezzel a terrortámadásokkal kapcsolatos információk tárolását és egymással való összevetését szerették volna megoldani, ám az FBI mára megbizonyosodott a használhatatlanságában. Széles körben elterjedt ugyanis az a nézet, hogy a pusztító támadásokat meg lehetett volna előzni, ha nem sikkadnak el az FBI-ügynökök erre utaló jelentései.

Robert Mueller, az FBI igazgatója kedden bejelentette, hogy a nyomozóiroda egy új Őrszem (Sentinel) nevet viselő elektronikus információkezelő rendszert készített el. Az új rendszer éles üzeme várhatóan 2006 végén kezdődik majd - nyilatkozta az igazgató. Mueller az új számítógéphálózat bejelentése mellett elismerte az előzőleg bevezetni kívánt rendszer működésképtelenségét, s sajnálkozását fejezte ki az arra feleslegesen ráfordított idő és dollármilliók kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK