Az adattároló eszközöket gyártó Iomega cég bejelentette, hogy egy újfajta optikai lemeztípus szabadalmát jegyeztette be. A társaság DVD-je 100-szor annyi adatot tudna tárolni, mint a jelenleg elterjedt típusok.

Az amerikai vállalat tájékoztatása szerint a napokban levédetett szabvány egy, a DVD-k felületére rögzített adatok történő újfajta kódolását írja le. Az új módszer 40-100-szor több - akár 800 gigabájt - adat tárolását teszi lehetővé az optikai lemezeken a jelenleg elterjedt DVD-khez képest, melyek 4,7-8,5 gigabájt adatot képesek raktározni.

Az Iomega szerint az újfajta technológiát tartalmazó meghajtók esetében a lemezen lévő adatok kiolvasásának sebessége is 5-30-szor gyorsabb lehet a jelenlegi modelleknél. Az eljárás előnye, hogy a gyártók anélkül dobhatnak piacra a jelenleginél jóval nagyobb kapacitású DVD-lemezeket, hogy átváltanának a következő generációs formátumok, a kék lézert  használó Blu-ray vagy HD DVD formátumokra, ezáltal bevezetésének költsége is jóval alacsonyabb. Emellett egy nagykapacitású lemezen a napjainkban használatos DVD-knél jobb minőségű filmeket árusíthatnak majd a filmstúdiók. A társaság a most bejelentett szabványon alapuló technológiáról részletesen egy júliusi iparági eseményen számol majd be.