Egy felmérés szerint az idei évben több mint 200 millió darab új személyi számítógép talál gazdára világszerte. A piacot idén leginkább a lecserélt PC-k felfutó száma és az egyre népszerűbb laptopok tartják növekedésben.

A személyi számítógépek piacának eredetileg jelzett 9,9 százalékos éves növekedését 10,2-re módosította a Gartner amerikai piackutató társaság. A prognózis szerint így 2005-ben összesen 202,1 millió darab gépet vásárolnak az otthoni felhasználók. A növekedés hátterében elsősorban a hordozható gépek népszerűségének megugrása áll: a notebookok árának csökkenése, valamint az egyre használhatóbb és minél inkább széleskörűen hozzáférhető vezeték nélküli hálózati megoldások egyre több felhasználót késztet a hagyományos asztali konfigurációk mellőzésére.

Ezt alátámasztják a Gartner számai, melyek szerint míg a hordozható gépek piaca idén 26,5 százalékkal bővül, ugyanez a mutató az asztali PC-k esetében mindössze 4,6 százalék lesz. Ezzel együtt egyelőre a noteszgépek a teljes otthoni piac kevesebb, mint egyharmadát teszik ki - ez az arány, feltehetően belátható időn, belül komoly mértékben megváltozik majd a közeljövőben.

A piacra pozitívan ható másik tényező a ciklikusan változó és idén ismét felfutó PC-lecserélési hullám: a gépek generációváltása, új modellek vásárlása idén egyre erősebben lesz megfigyelhető, 2006 elején tetőzik, majd ezt követően a jövő év során lecseng - jósolja a piacelemző cég.