Újfajta másolásvédelmi eljárással védett CD-ken dobja piacra az Egyesült Államokban egyes zenei albumait a Sony BMG Entertainment.

A társaság által alkalmazott ún. steril égetés technológia ugyan lehetővé teszi, hogy a másolásvédett CD-k vásárlója korlátozott számban biztonsági másolatokat készítsen lemezéről, ám az így készült kópiákból már nem lehet további példányokat készíteni, vagy azok tartalmát MP3 fájlba kódolni. A megoldást a brit First4Internet cég fejlesztette ki, s a Sony BMG március óta tíz meg nem nevezett kiadványán, több mint 1 millió darab CD-n teszteli működőképességét a gyakorlatban - számolt be a News.com.

A technológia segítségével a társaság annak kívánja elejét venni, hogy a zenei CD-k vásárlói ismerőseik számára illegális kópiákat készítsenek a birtokukban lévő albumokról. A cég érvelése szerint egyébként a jogtalan másolatok kétharmada készül ily módon. Az újfajta módszerrel levédett lemezek a gyártó közlése szerint kompatibilisek a CD-szabvánnyal, így bármely lejátszóval használhatók - ellentétben egyes korábbi megoldásokkal, amelyek régi típusú eszközökön esetenként használhatatlanok voltak.