Szolgáltatásunkon keresztül egyszerűen és kényelmesen férhet hozzá az [origo]-n megjelenő tartalmakhoz. Az RSS-hírcsoportokon keresztül folyamatosan, s szinte azonnal értesülhet arról, ha kedvenc rovatában új cikk jelenik meg!

Ez az ikon jelzi az RSS-t
A Wikipédia szócikke a technológiáról.Mi az az RSS?

Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, nyers magyar fordításban "igazán egyszerű hírmegosztásnak" olvasható. Az RSS olyan lehetőséget takar, melynek segítségével  például az [origo], vagy más portál, blog frissen megjelent híreinek címeit és rövid ismertetőit érheti el kényelmesen.

Az RSS használatával elkerülhető, hogy a kedvenc hírportálok, hálónaplók oldalait naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül értesülünk, mely szinte azonnal jelez, ha a megadott webhelyen új anyagot publikálnak, s persze a felhasználó élő könyvjelzőinek törlésével bármikor le is mondhatja az "előfizetést".


Hogyan tudom használni az RSS-t?

Az [origo] RSS-hírcsatornájához például a Firefox 3 böngészővel, vagy az Internet Explorer 7-tel  alapból hozzáférhet, további ingyenes programokat pedig a  SzoftverBázisról tölthet le. Mindkét böngészővel nagyon kényelmesen feliratkozhat kedvenc origós rovatának friss híreire: ehhez mindössze rá kell böknie a fenti táblázatban lévő címek valamelyikére.

Firefox 3 esetén a fenti lista valamelyik elemére kattintás után felnyíló ablakban elég rákattintani a Feliratkozás gombra, s a rovat új hírei mindig automatikusan bekerülnek könyvjelzői közé. Az Internet Explorer 7-es változatát használók esetén is a kattintás után megjelenő új ablakban lehet előfizetni a hírcsoportra, ehhez az oldal tetején lévő sárga dobozban kell a Subscribe to this feed feliratra kattintani. A Microsoft böngészőjében ezt követően a bookmarkok mellett, a csillag gombra kattintva érhetők el Feeds néven.

Egyszerűbben is lehet

Túl bonyolultnak találja? Ne aggódjon, a legújabb böngészők egyszerűbb módot is kínálnak a feliratkozásra: az [origo] rovatain barangolva a böngészőkben automatikusan megjelenik a narancssárga RSS-ikon, így:Forrás: [origo]
A Firefox 2-ben a cím melletti narancssárga ikonra kell kattintani...

Forrás: [origo]
...az Internet Explorer 7-ben pedig a házikó melletti gombra.


Ha az épp felkeresett rovat legfrissebb híreit a jövőben közvetlenül a böngészőből szeretné elérni, csupán rá kell kattintania a narancssárga ikonra. A hírcsoportokra való előfizetés ezúttal is a Feliratkozás vagy a Subscribe to this feed gombokkal történik.

Milyen programokkal érhetem még el az RSS-t?

Az egyik legjobban használható RSS-olvasó szoftver Windows alá az ingyenes Feedreader. Egyik hasznos szolgáltatása, hogy a a képernyő jobb alsó sarkában automatikusan felnyíló miniablakokban folyamatosan felvillantja a frissen megjelent hírek címeit.

Szintén egyszerűen kezelhető az RSS Owl nevű alkalmazás, melynek legfőbb előnye, hogy menürendszere magyar nyelvű. Ugyancsak ingyen letölthető a Mozilla Thunderbird levelezőprogram, amely szintén képes az RSS formátumban publikált friss cikkek fogadására (illetve teljesértékű levelezőprogramként is használható), de a sokak által használt Outlook levelezőklienshez is elérhetők ilyen bővítések.  Az Internet Explorert 7-esnél régebbi verzióit használók a Pluck, a Maxthon, vagy az Avant Browser kiegészítőkkel vértezhetik fel böngészőjüket az RSS-hírek fogadására, s az Opera böngésző is alapból támogatja a technológiát, de Linuxhoz és Mac OS X operációs rendszerhez is léteznek ilyen szoftverek.

Könnyen használható a Hirlapom.hu online Rss-olvasó, amely nem igényel telepítést és regisztrációmentesen működik. A hazai alkalmazás a Firefox 3-as böngészőjéből az RSS-ikonra kattintva is elérhető.