Szombaton született meg a tízezredik szócikk a magyar nyelvű Wikipédia lexikonban. A magyar nyelvű tudástár nem csak ingyenesen használható és terjeszthető, de akár az olvasók is szerkeszthetik.

Szombaton készült el a tízezredik szócikk a magyar nyelvű Wikipédia lexikonban. A kerekded bejegyzés épp egy vízfestési technikát, a Gouache-t magyarázza a lexikon olvasóinak. Ezzel a Wikipédia felkerült a közel kétszáz nyelven megjelenő nemzetközi lexikon-hálózat harminc legtöbb címszót tartalmazó nemzeti enciklopédiája közé. A legnagyobb - és vélhetően a leglátogatottabb - négy lexikon egyébként az angol, francia, német és a japán nyelvű, melyek mindegyikében jóval több mint százezer címszó szerepel.

Író, olvasó

A Wikipédia internetes, közösségi lexikon több értelemben is. Egyfelől bárki használhatja, sőt, bizonyos feltételek mellett fel is használhatja a lexikon tartalmát: lemásolhatja, könyvet adhat ki belőle ingyenesen. Másfelől magát a lexikont a látogatók állítják össze: a szervereket működtető alapítványon, és néhány szerkesztői szabályon, iránymutatáson kívül nincs kinevezett lexikonszerkesztőség, a látogatók írják, javítják, egészítik ki az egyes címszavakat.

Az internet szabad szellemének tobzódáson túl azért számos kérdés is megfogalmazódott már a Wikipediával kapcsolatban. Éppen, mivel nincs a szerkesztőket és a szerkesztést koordináló szerv vagy személy, a magyar Wikipédia tízezres nagyságrendű címszóállománya is meglehetősen vegyes. Míg például a nyelvek, nyelvcsaládok, a részecskefizika, a csillagászat, a szlovákiai települések vagy a magyar névnapok témakörei igen kidolgozottak, számos királyunk, költőnk, híres művészünk vagy politikusunk életrajzi adatai hiányosak. A tízezer szócikk jelentős része sem más, mint a kalendáriumhoz tartozó évek, hónapok és napok oldalai, illetve a lexikonon belüli eligazodást segítő gyűjteményes, összesítő listák lapjai.

Kétes, mégis népszerű

A Wikipédiával kapcsolatban felmerülő további probléma a megbízhatóság: mivel bárki szerkesztheti és javíthatja a szócikkeket, sok esetben a pongyola megfogalmazás, elütött dátum rontja a minőséget. Nincsenek szakmai lektorok, korrektorok, de ha lennének is, a szabad szerkeszthetőség következtében az önjelölt szerkesztők - jóindulatú, ám néhol pontatlan - beavatkozása örök bizonytalanságban tartja a lexikon olvasóit a tartalom megbízhatóságát illetően. Noha sok a kérdés, és sokan nem is tartják megbízható forrásnak a wikis anyagokat, a lexikonszerkesztés kétségtelenül népszerű elfoglaltságnak bizonyul - erre utal, hogy míg a tízezer szócikk közel két éves működés során jött létre, az utolsó ezer címszó elkészítéséhez már kevesebb, mint egy hónap kellett.

-rgt-