Kínában hamarosan bezárják azokat az internetes magánhonlapokat és webnaplókat, amelyeket nem regisztráltattak a hatóságokkal - jelentette kedden a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi médiajogi szervezet.

Peking már korábban is nyomást gyakorolt a magánkézben lévő portálokra, hogy ne tegyenek közzé "érzékeny" híreket, és külön figyelemmel kísérték azokat, amelyek "politikailag inkorrekt" közleményeket publikáltak oldalaikon. Márciusban bejelentették, hogy minden Kínában működő weboldalnak regisztráltatnia kell magát és teljes körű információt kell adni működtetőiről június 30-ig, ellenkező esetben törvénytelennek minősítik őket.

Az RSF szerint a terv annál inkább aggasztó, mert a kínai kormány felfedte, hogy rendelkezik egy új, a honlapokat folyamatosan megfigyelni képes rendszerrel, amely megtalálja azokat a webhelyeket, amelyek működtetői nem tesznek eleget a rendeletnek. Ezáltal a pekingi hatalom még hatékonyabban tudja ellenőrizni a világhálón megjelenő tartalmakat. A hivatalos közlésekre hivatkozó szervezet úgy tudja, hogy a Kínában működő honlapok mintegy háromnegyede vetette eddig nyilvántartásba magát.

 Az amerikai-kanadai OpenNet Initiative internet-figyelő szervezet áprilisi jelentése Kínát a világ első számú internetes cenzorának nevezte, amely e cél érdekében több ezer hivatalos és magánszemélyt alkalmaz. Az RSF úgy véli: Peking abban is bízik, a szólásszabadságot legélesebben hirdető honlapok gazdáit rá tudják kényszeríteni arra, hogy weboldalaikat külföldi szervereken helyezzék el, így azok elérhetetlenekké válnának a kínai látogatók számára a hatóságok online szűrőrendszere miatt. A kínai szervek ugyanis rendszerint megakadályozzák a hozzáférést a külföldi honlapokhoz, beleértve a száműzetésben élő kínai ellenzékiek honlapjait.

Kína jelenleg a világ második legnagyobb internetes piaca, mintegy százmillió felhasználóval, akiknek száma egyre növekszik. Ugyanakkor itt börtönözték be a legtöbb "cyber-ellenzékit". A Riporterek Határok Nélkül tavaly júniusi jelentése több mint hatvan olyan személyről tud, akiket a világhálón közzétett nézeteik miatt tartóztattak le.