Egyre gyarapodnak a hordozott számok

2005.06.08. 14:10

Közel másfél éve hordozhatók a vezetékes, egy éve pedig a mobilos telefonszámok. A telefontulajdonosok élnek is a lehetőséggel: havonta  10-12 ezer előfizető vált szolgáltatót.

Hónapról hónapra 10-12 ezer telefontulajdonos dönt úgy, hogy megválik addigi szolgáltatójától, és száma megtartásával a konkurenciához szegődik. Noha a vezetékes számhordozás jószerével csak a közületi előfizetőknek éri meg, az áthordott vonalak száma nem marad el a mobiltársaságok közt mozgóknál. Mind a vezetékes, mind a mobilszámok körében havonta 4-5 ezret visznek új gazdához előfizetőik.

2004 januárja óta 67 896 vezetékes, és a lehetőség 2004. májusi bevezetése óta 65 834 mobilszámot vitt tulajdonosa más telefontársasághoz - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kimutatásából. Meglepő, de az úgynevezett zöld (ingyen hívható) és kék (helyi tarifával hívható) számok tulajdonosai sem mindig elégedettek, hiszen ezekből a számokból is már több mint százat cipeltek magukkal.

Magyarországon jelenleg 11 650 000 telefonvonal él (mobil, vezetékes vegyesen), s ezeknek alig több, mint egy százaléka hordozott. Miközben a rendkívül beszűkült mobilpiacon hónapról hónapra mintegy tízezerrel nő a maroktelefontulajdonosok száma, a már meglévő előfizetők közül ezrek váltanak szolgáltatót. A statisztikákból azonban nem derül ki, hogy melyik szolgáltatótól pártolnak el, illetve melyiket választják a legtöbben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK