A fizetős zeneletöltési szolgáltatások napjainkra versenyképesekké váltak a korábban domináló illegális fájlmegosztókkal - áll egy friss kutatásban. A stílust teremtő iTunes több nagy fájlcserélő rendszert is maga mögé utasított, és a jó útra tért Napster is igen jól teljesít.

Az NPD amerikai piackutató cég felmérése az egyesült államokbeli háztartások internetes zeneletöltési szokásait, illetve a legális és illegális források használatának elterjedtségét vizsgálta. A jelentős fizetős letöltőhelyeket és a nagy "ingyenes", illegális forrásokat egyaránt tartalmazó felmérésből kiderül: márciusban a legtöbb amerikai a WinMX fájlmegosztó alkalmazást használta internetes zeneletöltésre - természetesen a szerzői jogok alapos megsértésével.

Bár az első helyre egy olyan szolgáltatás került (2,1 millió háztartásból töltöttek le legalább egy dalt innen), mely használói túlnyomórészt illegálisan csereberélnek zenéket, az NPD a legális szektor előretöréséről számol be: második helyen az Apple igen népszerű iTunes (1,7 millió háztartás) fizetős online zeneáruháza végzett - igaz, holtversenyben a "sötét oldal" LimeWire nevű fájlmegosztójával.  Ennek ellenére a piackutató társaság mindenképpen az internetes zenepiac kifehéredését jelzi: a legális térfélre átigazolt Napster a hetedik, a Rhapsody nevű fizetős forrás pedig a kilencedik helyre tudta felverekedni magát.

Az elmúlt években az interneten hozzáférhető zenék nagy része illegális forrásból került a netezők gépeire, az NPD azonban rámutat arra, hogy a legális - és persze fizetős - szolgáltatások ma már legalábbis egyenlő eséllyel indulnak a felhasználók kegyeiért. A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalabbak inkább hajlamosok az ingyenes lehetőségek felkutatására, míg az idősebbek javarészt a jogtiszta forrásokat használják. Utóbbiakat nem csak elérni könnyebb, de sok esetben használni is egyszerűbb, nem kell kémprogramoktól tartani, ezen túl pedig a legális használat is sokak szemében vonzóvá teszi ezeket.